Máslové sušenky jako jedlý dárek

Máslové sušenky jako jedlý dárek

Sušenky se u nás doma pečou, když se nudíme, když máme na něco chuť nebo když jdeme někomu popřát k narozeninám, svátku nebo na návštěvu.

 

Když se pustíte do domácích sušenek, myslete na to, že máslo při jejich přípravě hraje hlavní roli. Dodává jim tu správnou chuť, jsou pak ještě více křupavé a voňavé. Přidejte kůru z citronu, může být i limetka nebo pomeranč, pravý vanilkový lusk a mořskou sůl. Zapomeňte na náhražky! Ty do „domácí“ kuchyně fakt nepatří. A když použijete razítka, pak můžou být sušenky pěkným jedlým dárkem.

 

Máslové sušenky s citronovou kůrou

 

Asi 30 sušenek

Příprava: 30 minut + odležení těsta

 

Co na těsto?

400 g hladké mouky (ideálně špaldové)

130 g třtinového cukru + do misky na obalování

1 vanilkový cukr + 1 vanilkový lusk

250 g másla

1 citron

4 žloutky

1 lžička (mořské) soli

 

Co ještě budeš potřebovat?

Razítka na sušenky (např. Tescoma nebo Küchenprofi)

Pečící papír

 

Jak na to?

  1. V míse smíchej mouku s cukry, semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu a sůl. Přidej žloutky a na kostky nakrájené máslo. Rukama vypracuj těsto, nenech se odradit, chvilku to potrvá, ale stojí to za to.
  2. Pak můžeš dát těsto do chladu na 30 minut uležet nebo, pokud spěcháš, z něj rovnou udělat sušenky. Z těsta odebírej menší díly a z nich tvaruj rukou kuličky, bude jich cirka 30.
  3. Ty obal ještě v třtinovém cukru, přendej na plech vyložený pečícím papírem a vytlač je razítkem na sušenky. Mezitím si předehřej troubu na 170°C.
  4. Sušenky peč přibližně 15 minut. Je dobrý alespoň jednou v průběhu pečení otočit plech, aby se sušenky rovnoměrně opekly. Podávej hned nebo si je ulož do krabice na chladnější místo na později.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *