Mořský vlk a krevety na grilu

Mořský vlk a krevety na grilu

Kde jinde bychom si měli pochutnat na rybách a mořských plodech než právě u moře? V našem případě spíš u Atlantského oceánu, pěkně na jihozápadě Francie.

Téměř v každém menším městě ve Francii v průběhu týdne narazíte na tzv. Marché, neboli trhy. Když jste navíc u moře, vždycky budou mít čerstvé kousky, celé „macky“, filety a taky krevety, mušle, kraby, šneky a jinou havěť. Můžete si je nechat vykuchat (pro cizince používají otázku: „Barbecue?“) a taky očistit. Ale není nic jednoduššího, než že lžící nebo třeba obrácenou stranou nože zbavíte rybu šupin. Krevety raději kupujte vcelku a sami si je oloupejte, budou mnohem křupavější.

Mořský vlk a krevety marinované s koriandrem

4 porce

příprava: 30 minut

Co budeš potřebovat?

4 mořské vlky (očištěné a vykuchané)

600 g krevet (očištěných a vyloupaných)

4 stroužky česneku

svazek koriandru

1 citron (šťáva z citronu dle chuti)

4 lžíce olivového oleje

1 lžička (mořské) soli

čerstvě drcený pepř

 

Jak na to?

  1. Vykuchané a studenou vodou omyté ryby očisti, zbav případných šupin (lžící, nožem nebo také existuje škrabka na šupiny). Kůži podélně nařízni, aby se marináda dostala i do ní.
  2. Krevety propláchni ve vodě a oloupej. Nejdřív odtrhni hlavičky, pak odstraň krunýř – zasuň pod něj prsty v místě, kde byla hlavička a zatlač. Měl by se sloupnout celý. Pak už jen odřízni nebo odtrhni ocásky.
  3. V míse smíchej nasekaný česnek, koriandr, šťávu z citronu, sůl, pepř a olivový olej. Marinádu vetři na a do ryby a ve zbytku marinuj krevety.
  4. Mořské vlky griluj dozlatova z obou stran, z každé asi tak 10 minut, záleží na velikosti a intenzitě ohně (uhlí). Ideální ale je, když máš k dispozici kámen na grilování.
  5. Krevety přijdou na řadu až po rybě, je to rychlovka. Stačí když je na kameni nebo na pánvi (pokud používáš rošt) ogriluješ dozlatova, stačí 3-5 minut. Podávej s čerstvým pečivem nebo bramborami na grilu a se salátem. Nemělo by chybět ani kvalitní vychlazené suché bílé víno.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *