Sladká bretaňská specialita - crêpe

Sladká bretaňská specialita - crêpe

Vypadá i chutná jako česká palačinka. Je však mnohem křehčí, tenčí, větší a podává se obvykle se slaným karamelem nebo s pomerančovou šťávou a likérem (crêpes suzette).

V Bretani potkáte crêperie na každém rohu. Všichni Francouzi je milují. Je to taková společenská událost, kdy se všichni sejdou doma, povídají si a přitom se střídají u plotny. Anebo posedávají v crêperii a popíjejí cider. Crêpes si dávají nejen s karamelem, ale taky všude oblíbenou Nutellou, likérem, ale i v kombinaci s kozím sýrem. Moje dcera si ji od Nathalie objednala s marshmallows. Trošku netradiční přání, ale když se tyhle cukrové hmoty můžou opékat na ohni, tak proč je nenechat rozpustit na palačince.

Crêpes se slaným karamelem

4-6 porcí

příprava: 60 minut

Co na těsto?

300 g hladké pšeničné mouky

5 vajec

100 g cukru

50 g rozpuštěného másla (slané nebo přidej trošku mořské soli)

mléka tolik, aby těsto teklo

podle potřeby se přidává voda

olej na potření plotny nebo pánve

 

Co do sladkých crêpes?

slaný karamel (prodává se ve specializovaných francouzských obchodech, dá se snadno vyrobit i doma, recept ale někdy příště)

Nuttelu

med nebo jakýkoliv sladký sirup

marmeládu

kozí sýr

Co budeš ještě potřebovat?

Výbava je totožná s tou, co budeš potřebovat na francouzské galletes, mrkni na recept na blogu.

  1. Připrav si těsto na crêpes (čti kreps). Za pomoci mixéru, ale můžeš i ručně, smíchej mouku s vejci, cukrem a rozpuštěným máslem. Pozor, nesmí být horké, vejce by se srazila. Francouzi používají slané máslo (Le Beurre Moulé – demi-sel), které se u nás moc neprodává. Pamatuju si, že kdysi bylo, ale asi se moc neujalo. Když ho mít nebudeš, přidej trošku mořské hrubé soli.
  2. Vše promíchej a podle potřeby přidávej mléko. Těsto musí být tekutější, obdobně jako na naše palačinky. V Bretani někdy přidávají kromě mléka i vodu. Princip klasických crêpes je, že jsou opravdu tenounké. Když se roztírají na elektrickou plotnu, jejich výška je otázkou milimetru.
  3. Rozehřej plotnu nebo pánev, potři ji olejem a smaž crêpe z obou stran dozlatova. Obracet ti ji pomůže dřevěná špachtle. Tu si v průběhu smažení odkládej do misky s vodou, lépe se ti s ní bude pracovat. Po otočení potři zlatou stranu crêpe čím budeš chtít. Já ji miluji se slaným karamelem. A pak ji přehni na polovinu a tu na další polovinu, vznikne takový trojúhelníček. Obvykle se crêpes skládají jinak než galletes, ale záleží na tom, co všechno tam dáváš.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *