Křehké koláčky plněné domácí marmeládou a čokoládou

Křehké koláčky plněné domácí marmeládou a čokoládou

Jaké to je, když se zlobíte s receptem z kuchařky? Úplně nejhorší! Z rohlíčků se pak můžou snadno stát koláčky. Ale i tak jsou božské!

Upéct maso nebo uvařit knedlíky není tak těžké, jde o cvik. A stejně tak je to s cukrařinou. Vlastně ne, je to horší! Nikde jinde v kulinárním světě není taková šikana, jako když se pustíte do něčeho sladkého. Do něčeho, co má jasně danou recepturu. Kdy musíte všechno přesně odvážit, řešit, co je vlastně středně velké vejce, kolik má bílku na gramáž, jestli cukr navíc nadělá paseku a jak dlouho máte těsto míchat? Je to dril, ale vyplatí se, pokud máte k sladkému stejně pozitivní vztah jako já. Pak se klidně z rohlíčků, které zaboha nejdou umotat, můžou stát naprosto skvělé, křehké plněné koláčky.

Když voní kuchyň po koláčcích a v ruce držíte voňavou kávu, je to jako octnout se v nebi.

Křehké plněné koláčky

asi 30 koláčků

příprava: 40 minut + 1 hodina chlazení

Co na těsto?

300 g hladké mouky + na posyp

270 g másla

200 g zakysané smetany

špetka mořské soli

 

Co do náplně?

meruňková marmeláda (nebo jiná domácí marmeláda)

70% čokoláda

A ještě?

vejce na pomazání

moučkový cukr na zasypání

Jak na to?

  1. Do mísy nasyp mouku a sůl. Přidej nakrájené studené máslo. Prsty nebo vidličkou vypracuj drobivější těsto, nakonec zapracuj zakysanou smetanu. Bude-li se těsto lepit, přidej trošku mouky.
  2. Rozděl na tři části, vytvaruj větší kuličky a ty dej do potravinového sáčku. Vlož do ledničky a nech alespoň hodinu těsto chladit.
  3. Poté na nelepivé desce nebo mezi dvěma pečícími papíry vyválej těsto z jedné kuličky do obdélníkového tvaru. Ostatní si nech v ledničce a vyndávej je jen tehdy, když s nimi budeš pracovat. Těsto můžeš i trochu pomoučnit.
  4. Nožem nakrájej stejně velké čtverečky, asi tak 5×5 cm. Do středu vlož marmeládu, nastrouhej na ní čokoládu a zabal do tvaru kuličky.
  5. Troubu předehřej na 180°C. Koláčky přendej na pečicí papír a potři je seshora rozmíchaným vejcem. Budou držet tvar. Koláčky peč dozlatova, asi 25 minut. Záleží na velikosti.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *