Rychlá večeře v podobě koláčků z listové těsta s bazalkovým pestem

Rychlá večeře v podobě koláčků z listové těsta s bazalkovým pestem

Stále častěji dostávám místo květin něco jedlého, voňavého. Naposledy to byl svazek zelené a fialové bazalky. Volba byla jasná, pustila jsem se do výroby pesta.

Fialová bazalka je v pestu mnohem výraznější, chuťově bohatší. A já se do ní zamilovala. Když mám možnost, cpu ji všude. Ať už je to klasika v podobě Insalata Caprese (rajčata s bazalkou, mozzarellou, osolené mořskou solí a zakapané panenským olivovým olejem) nebo právě mé oblíbené pesto. Hodí se i jako náplň do těchto koláčků.

Koláčky plněné bazalkovým pestem

4 porce

příprava: 30 minut

Co na šátečky?

2 chlazená listová těsta

100 g čerstvé bazalky, listů (mix zelená a fialová)

80 ml extra panenského olivového oleje + na pomazání

1-2 stroužky česneku

80 g sýru Pecorino (může být i parmazán)

2 vrchovaté lžíce slunečnicových semínek (asi 40 g)

mořská sůl a pepř

pečící papír

 

Jak na to?

  1. Otrhej, omyj a osuš lístky bazalky. Já mám takový fígl – mokré lístky zabalím do čisté a suché utěrky. Okraje utěrky drž v obou rukách a zatoč s ní dokola. Lístky budou krásně a hlavně rychle suché.
  2. Lístky přendej do nádoby od ručního mixéru. Vlij do ní olej a nasekej (rozmixuj) dohromady. Přidej nasekaný česnek a na sucho orestovaná slunečnicová semínka. Loupané mandle nebo kešu jsou taky fajn. Nesmí na pánvi zhnědnout, pak budou hořké. Semínka a ořechy se restují proto, aby nežlukly. Vše zase rozmixuj. Nakonec dochuť solí a pepřem.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Rozlož chlazené listové těsto. Nakrájej ho na čtverečky o velikosti 7×7 cm. Doprostřed čtverečku vlož lžící pesto a přelož do tvaru obálky. Přendej na plech vyložený pečícím papírem. Potři olejem, okraje se nebudou tolik odlepovat. A peč lehce dozlatova, asi 20 minut podle velikosti. Průběžně přitlač kraje koláčků k sobě, je to listové těsto, budou se odchlipovat. Podávej je třeba ještě zasypané troškou Pecorina.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *