Rychlá večeře v podobě koláčků z listové těsta s bazalkovým pestem

Rychlá večeře v podobě koláčků z listové těsta s bazalkovým pestem

Stále častěji místo květin dostávám něco jedlého, voňavého. Naposledy to byl svazek zelené a fialové bazalky od mého kamaráda Lukáše. Volba byla jasná, pustila jsem se do výroby pesta.

Byl to právě Lukáš, který má zahradnictví Bongiorno, kdo mě přesvědčil, že fialová bazalka je v pestu mnohem výraznější, chuťově bohatší. Dodá to správné know how. A já se do ní zamilovala. Cpu ji všude, když mám tu možnost. Ať už je to klasika v podobě Insalata Caprese (rajčata s bazalkou, mozzarellou, osolené mořskou solí a zakapané panenským olivovým olejem) nebo právě mé oblíbené pesto. Lukáš je vyrábí (www.pesteria.cz) a my je ochutnáváme a sbíráme inspiraci. Třeba na rychlou večeři, když doma nic, kromě surovin na výrobu domácího pesta a listové těsto, nemáte.

 

Koláčky plněné bazalkovým pestem

4 porce

Příprava: 30 minut

 

Co na šátečky?

2 chlazená listová těsta

100 g čerstvé bazalky, listů (mix zelená a fialová)

80 ml extra panenského olivového oleje + na pomazání

1-2 stroužky česneku

80 g sýru Pecorino (může být i parmazán)

2 vrchovaté lžíce slunečnic (asi 40 g)

mořská sůl a pepř

pečící papír

 

Jak na to?

  1. Otrhej, omyj a osuš lístky bazalky. Já mám takový fígl, že mokré lístky zabalím do čisté a suché utěrky a zatočím s ní dokola, jak když jdete po někom s ručníkem. Přitom stále držte v obou rukách kraje utěrky. Lístky budou krásně a hlavně rychle suché.
  2. Lístky přendej do nádoby k ručnímu mixéru. Vlij do ní olej a nasekej (rozmixuj) dohromady. Přidej nasekaný česnek a na sucho orestované slunečnice. Loupané mandle nebo kešu jsou taky fajn. Nesmí na pánvi zhnědnout, pak budou hořké. Semínka a ořechy se restují proto, aby nežlukly. Vše zase rozmixuj. Nakonec dochuť solí a pepřem.
  3. Rozlož chlazené listové těsto. Nakrájej ho na čtverečky velikosti asi tak 7×7 cm. Doprostřed čtverečku vlož lžící pesto a přelož do tvaru obálky. Přendej na plech vyložený pečícím papírem. Potři olejem, nebudou se tolik odlepovat. A peč v předehřáté troubě při 180°C lehce dozlatova, asi 20 minut podle velikosti. Průběžně přiklop kraje koláčků, je to listové těsto, budou se odchlipovat. Podávej je třeba ještě zasypané troškou Pecorina.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *