Rybíz á la brusinky jako superhrdina nejen ke svíčkové

Rybíz á la brusinky jako superhrdina nejen ke svíčkové

Co s rybízem, když ho máte na zahradě hodně a doma se vám práší na marmeládu z loňského roku? Připravte jej jako brusinky.

Tenhle recept jsem dělala poprvé v životě. Vzpomněla jsem si, jak rok co rok sháním na poslední chvíli brusinky k vánoční svíčkové. A že toho chci hodně, protože tu v bio kvalitě mají snad jen v déemku. Ale časy se mění a já se rozhodla téhle stresové situaci čelit už v létě. Vlastně je to strašně jednoduchý, za málo peněz (když opominu, kolik stojí třtinový cukr) a navíc to skvěle vypadá. Můžete skleničku přinést jako dárek na návštěvu a když k tomu navíc zabalíte kilo poctivé svíčkové, budou vás milovat.

Rybíz á la brusinky k masu

asi 5 zavařovaček o velikosti 150-200 ml

příprava: 40 minut + přes noc uležení

Co budeš potřebovat?

1 kg červeného rybízu

600 g třtinového cukru

½ citronu

1 celá skořice

1 hvězdička badyánu

Jak na to?

  1. Sesbíraný rybíz otrhej ze stopek a přendej do většího síta. Opatrně propláchni, aby kuličky nepopraskaly. Nech okapat a pak rybíz přendej do větší nádoby. Já použila pekáč. Zasyp třtinovým cukrem, přiklop například alobalem a nech přes noc odležet.
  2. Druhý den přendej rybíz s cukrem do hrnce, přidej na plátky nakrájený citron, stačí opravdu jen polovina. Dále pak skořici a badyán. Přiveď k varu a rychle stáhni na nízkou teplotu, nesmí to bublat. Rybíz by popraskal a kuličky by nezůstaly celé. Ani moc nepromíchávej. Vař 20 minut.
  3. Poté rybízem s troškou šťávy naplň vymyté a vysušené zavařovačky až po okraj. Pokud rybíz pustil příliš tekutiny, nemusíš ji použít, jde hlavně o ty kuličky! Šťáva, která obsahuje hodně pektinu, bude mít konzistenci trošku jako želé, což je v tomto případě opravdu dobře. Pak zašroubuj víčko a otoč dnem nahoru. Jakmile rybíz trošku vychladne, můžeš obrátit.
  4. Skladuj ideálně na tmavém a chladnějším místě. Po otevření (pokud to nesníš ihned), dej zavařovačku do lednice a spotřebuj do 48 hodin. Podávej třeba ke svíčkové.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *