Borůvkový koláč s drobenkou a s láskou doma upečený

Borůvkový koláč s drobenkou a s láskou doma upečený

Nejlepší borůvkový koláč na světě je ten, který si upečete sami doma, s láskou. Já jsem tu jen od toho dodat vyzkoušený recept nebo inspiraci.

A tak to má prostě být. Každý z nás, co blogujeme, čteme blogy, časopisy, kuchařky, sledujeme TV pořady, youtube či co všechno, jsme vlastně skoro profi kuchaři a cukráři. Protože nás to baví, snažíme se, umíme se pořádně rozzlobit stejně jako ti, co je to živí, když jim něco nejde. Naše kuchyně jsou něco jako kaple (věřící mi opět prominou), kam se chodíme modlit k jídlu. Kam zveme své přátele, rodinu, naše lásky a mluvíme, vyzpovídáme se a sdílíme naše pocity a především chutě. A při jídle jsme kreativní, mozek nadopovaný cukrem dokáže vymyslet neuvěřitelné nápady, o kterých pak možná pochybujeme, ale pokud i po tom, co cukr odezní, si za nimi stojíme, pak je pojďme realizovat!

 

Borůvkový koláč s drobenkou

forma o průměru 24 cm

příprava: 50 minut

 

Co na koláč?

2 vejce

100 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

70 ml plnotučného mléka

180 g polohrubé mouky + na vysypání formy

½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy

borůvky (nebo jiné sezonní ovoce)

 

Co na drobenku?

80 g másla

80 g třtinového cukru

80 g polohrubé mouky

 

Jak na to?

  1. Rozděl žloutky od bílků. Z bílků vyšlehej sníh. Žloutky utři s cukry, vmíchej mléko, mouku a prášek do pečiva. Přidej máslo a nakonec zlehka zašlehej sníh.
  2. Vymaž formu máslem a vysyp troškou mouky. Nalij těsto. V míse od těsta smíchej máslo s cukrem a moukou. Prsty rozdrol drobenku. Část borůvek smíchej s drobenkou. Ostatní rozlož na těsto od středu ke krajům, klidně jich dej hodně a prsty je trošku zatlač do těsta. Navrch dej borůvky s drobenkou. Část čerstvých borůvek si můžeš nechat na ozdobu.
  3. Koláč vlož do předehřáté trouby na 180°C a peč dozlatova, asi 30 minut. Že je koláč uvnitř hotový poznáš, když do těsta zapíchneš špejli a ta po vytažení zůstane suchá. Já ho nechávám ještě chvíli po vypnutí v troubě, aby „dojel“.

Tenhle koláč je nejlepší druhý den, když ho máte schovaný pod čistou utěrkou, zůstane krásně vláčný a chutě se správně prolnou.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *