Tak trochu netradiční buřtguláš s vejci a noky jako inspirace k večeři

Tak trochu netradiční buřtguláš s vejci a noky jako inspirace k večeři

Buřtguláš se u nás doma dělal vždycky, když zbyly špekáčky od táboráku. Dneska? Moje dcery je nejedí, ale tuhle „českou klasiku“ si s námi rády dají.

Buřty NE! Nebo ANO? Kdysi byla tahle dobrota mezi lidmi jako jsem já, „výživářemi“, na tzv. black listu. Postupem času, stejně jako tomu bylo u párků, klobás a jiných masných výrobků, se v buřtech objevilo více masa (přitom podíl masa musí být nejméně 40%). A tak máme na výběr. Od levných špekáčků nic nečekejte, ale můžete si u řezníků a také v některých obchodech koupit už takové buřty, které mají více jak 50% podílu masa (obvykle vepřového). A ty pak stojí za hřích, ať už v podobě utopence nebo třeba tohoto buřtguláše.

 

Buřtguláš s vejci a noky

4 porce

příprava: 40 minut

 

Co na buřtguláš?

4 buřty

1 lžíce vepřového sádla

4 šalotky

8 středně velkých brambor typu B

4 vejce vařená natvrdo

1 lžíce sladké papriky

1 lžíce sušené majoránky

sůl a pepř

čerstvá petrželka

pečiva (rozhodně nemusí být)

 

Co na noky?

1 vejce

100 ml plnotučného mléka

sůl

hrubá mouka nebo krupice na zahuštění

 

Jak na to?

  1. Na sádle orestuj nasekané šalotky, přidej na menší kousky nakrájené buřty. Orestuj a poté zasyp paprikou, vmíchej na kostičky nakrájené brambory.
  2. Zalij přibližně jedním litrem vody, přidej sušenou majoránku, sůl a pepř a vař, dokud nebudou brambory měkké, asi 20 minut. Měly by být trošku rozvařené, škrob ti pomůže polévku zahustit. Uvař vejce natvrdo, nakrájej na kostičky a vmíchej do buřtguláše.
  3. Připrav si noky: V hrnku smíchej jedno vejce s mlékem, solí a zahusti moukou nebo krupicí tak, aby vzniklo hustě těstíčko. Lžičkou tvaruj noky a vař v polévce asi 10 minut, neměla by být v nich cítit mouka. Hotový buřtguláš ozdob čerstvou petrželkou a podávej třeba s pečivem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *