Škola české kuchyně: Jak na domácí mléčné pytlíkové knedlíky

Škola české kuchyně: Jak na domácí mléčné pytlíkové knedlíky

Jsme národ, co miluje knedlíky. Připravujeme je na x způsobů. U nás doma máme pár oblíbených receptů a jedním z nich je právě tento mléčný pytlíkový knedlík.

Podle mě má hned několik plusů kvůli kterým se pustit do jeho přípravy. Za prvé, ze dvou menších šišek knedlíků se nají celá rodina. Jsou totiž hutnější než klasické houskové kynuté. Za druhé – já je mám raději, protože tolik nenasávají omáčky a šťávu a nejsou pak rozmočené. Relativně dlouho tak drží tvar a přesto mají skvělou chuť. A v neposlední řadě, do knedlíkové směsi můžete přidat cokoliv, ne jen nasekané bylinky. Část rohlíků klidně nahradí třeba jablka, hrušky, houby nebo perník.

Domácí mléčné pytlíkové knedlíky

4 porce

příprava: 40 minut

Co na knedlíky?

4 rohlíky nebo housky (ideálně 1 den staré)

1 hrnek polohrubé mouky

1 lžička soli

1 hrnek plnotučného mléka

2 vejce

1 hrst nasekané petrželky

2 potravinářské pytlíky (např. jako na svačinu)

 

Jak na to?

  1. Pečivo nakrájej na menší kostičky. Přendej do mísy, přidej mouku, sůl, přilej mléko a dva žloutky. Zlehka vmíchej vyšlehaný sníh z bílků a nasekanou petrželku.
  2. Připrav si dvě větší sklenice (my používáme takové ty klasické z Ikey za 9 Kč), každou vylož sáčkem (ten ti pak půjde lépe naplnit). Směs na knedlíky rozděl do pytlíků. Ty pak vyndej ze sklenic, sklepni obsah na spodní část sáčků a ještě rukou upěchuj do tvaru knedlíků (viz. foto).
  3. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Ponoř sáčky tak, aby otevřená část pytlíků byla přes okraj hrnce, částečně zaklop pokličkou. Vař nejdříve 14 minut z jedné strany, pak je otoč (otevřený sáček stále musí viset přes okraj hrnce) a vař dalších 14 minut. Sáčky vyndej z hrnce. Při vyndávání knedlíků dej pozor, ať se neopaříš. Knedlíky propíchej párátkem a nakrájej pomocí režné nitě. Nožem by se mohly srazit.

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *