Škola české kuchyně: Jak na domácí mléčné pytlíkové knedlíky

Škola české kuchyně: Jak na domácí mléčné pytlíkové knedlíky

Jsme národ, co miluje knedlíky. Připravujeme je na x způsobů. U nás doma máme pár oblíbených receptů a jedním z nich je právě tento mléčný pytlíkový knedlík.

Má podle mě hned několik plusů, proč se pustit do jeho přípravy. Za prvé, ze dvou menších šišek knedlíků se nají celá rodina. Jsou totiž hutnější než klasické houskové kynuté. Za druhé, já je mám raději, protože tolik nenasávají omáčky a šťávu a nejsou pak rozmočené. Relativně dlouho tak drží tvar a přesto mají skvělou chuť. A v neposlední řadě, do knedlíkové směsi můžete přidat cokoliv, ne jen nasekané bylinky. Ale část rohlíků chutně nahradí třeba jablka, hrušky, houby nebo perník.

 

Domácí mléčné pytlíkové knedlíky

4 porce

příprava: 40 minut

 

Co na knedlíky?

4 rohlíky nebo housky (ideálně 1 den staré)

1 hrnek polohrubé mouky

1 lžička soli

1 hrnek plnotučného mléka

2 vejce

1 hrst nasekané petrželky

2 potravinářské pytlíky (např. jako na svačinu)

 

Jak na to?

  1. Nakrájej pečivo na menší kostičky. Přendej do mísy, přidej mouku, sůl, přilej mléko a dva žloutky. Zlehka vmíchej vyšlehaný sníh z bílků a nasekanou petrželku.
  2. Připrav si dvě větší sklenice (my používáme takové ty klasické z Ikey za 9 Kč), každou vylož sáčkem, snadněji se ti budou plnit. Směs na knedlíky rozděl do pytlíků. Pak vyndej ze sklenic, sklepni obsah na spodní část sáčků a ještě je rukou upěchuj do tvaru knedlíků (viz. foto).
  3. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Ponoř sáčky tak, aby si otevřenou část pytlíků dal/la přes okraj hrnce, částečně zaklop pokličkou. Vař nejdříve 14 minut z jedné strany, pak je otoč (stále musí viset přes okraj hrnce) a vař dalších 14 minut. Vyndej z hrnce, ze sáčků knedlíky snadno vytáhneš, pozor, ať se ale neopaříš. Propíchej je párátkem a nakrájej pomocí režné nitě. Nožem by se mohly knedlíky srazit.

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *