Víkendové snídaňové palačinky s marmeládou a tvarohem a vlašskými ořechy

Víkendové snídaňové palačinky s marmeládou a tvarohem a vlašskými ořechy

Snídaně o víkendu mají u nás doma svá pravidla. Nikam obvykle nespěcháme, připravujeme je v pyžamu a u stolu si povídáme. A jíme, třeba tyhle božské palačinky.

Recept na palačinky ke mě připutoval s manželem. Ten mě je naučil připravovat tak, aby byly tenké, zlehka křupavé a netrhaly se. Což může být trošku nadlidský výkon, ve hře je totiž hned několik faktorů. Když dáte moc nebo málo mouky, v těstu jsou hrudky, nenecháte palačinkovou směs vychladit (tedy i propojit), máte-li špatnou pánev (ne tu na palačinky, rovnou a nízkou), smažíte je při nízké teplotě… Musíte to všechno „vychytat“, vyzkoušet si to ve vašich domácích podmínkách. A pak z vás budou snídaňový profíci. Protože takové palačinky milují snad všichni. Co na ně nebo do nich dáte, je už pak čistě na vás a na tom, co za poklady doma skrýváte.

 

Snídaňové palačinky

asi větších 12 palačinek

příprava: 20 minut + chlazení

 

Co na palačinky?

500 ml plnotučného mléka

4 vejce

2 lžíce vanilkového cukru

citronová kůra z 1 citronu

8 vrchovatých lžic polohrubé mouky (asi 100 g)

olej na pánev

marmeláda (s příběhem)

neochucený tvaroh z farmy

vlašské ořechy

 

Jak na to?

  1. Smíchej za pomocí robota nebo ručně vyšlehej mléko s vejci, vanilkovým cukrem, kůrou z citronu a vmíchej mouku. Vyšlehej tak, aby ve směsi nebyly hrudky a dej do chladu alespoň na 10 minut, pokud nemáš čas, ale čím déle se bude palačinková směs chladit, tím více se chutě propojí a snadněji se ti budou palačinky dělat.
  2. Po vychlazení směs ještě jednou vyšlehej. Pokud je moc tekutá, můžeš přidat ještě malinko mouky, ale musí téct! Pánev rozehřej a potři troškou olejem, nalij směs a rozlij ji po celé pánvi, aby vznikla tenká palačinka. Osmahni z obou stran dozlatova. Pokud se připaluje, sniž teplotu. Hotové palačinky rozlož ideálně na pracovní plochu a nech vychladnout. Podávej s čím máš chuť, u nás je to marmeláda (s příběhem) a neochucený tvaroh z farmy.
2 Comments
  1. To vypadá skvěle a hned vím, co si zítra udělám na snídani 🙂 Jen teda místo oleje použiju ten kokosový, který přímo zbožňuju nejen kvůli chuti, ale i prospěšným účinkům.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *