Jak na tradiční vánoční medové perníčky s rumem a bílkovou polevou

Jak na tradiční vánoční medové perníčky s rumem a bílkovou polevou

Perníčky patří mezi cukroví, které se u nás doma musí pokaždé upéct. Ideálně první adventní víkend. Není to až tak složité a kuchyň krásně voní po vánočním koření a rumu (tuzemáku). A má to i další velký plus, zabavíme naše děti…

V pečení vánočního cukroví nejsme až takový mistři. To jsou spíš naše maminky, které už to dělají (po staletí) opravdu dlouho. A my je tak trošku kopírujeme, upravujeme recepty, zkoušíme, co nám dovolí naše trpělivost, trouba. Zvažujeme, jestli to jde upéct trošku zdravěji. Ptáme se kamarádek (například Pěkně vypečeného blogu), které mají mnohem více zkušeností, sledujeme internet, kuchařky, samozřejmě i časopisy. Nakonec doufáme, že to bude k jídlu. Že se rozleží a budou měkké. O „patlání“ polevou nemluvě. To u nás doma mají v režii hlavně holky. Letos se pomstily mamince a panu doktorovi. Naštěstí přišla na čaj naše sousedka Sandra a vylepšila to Mistrem Perníčkem… Vy se nenechte odradit a zkuste je, jsou opravdu skvělé a ihned k jídlu!

 

Medové perníčky s bílkovou polevou

asi 3 plechy

příprava: 60 minut + odležení těsta (ideálně přes noc)

 

Co na perníčky?

250 g hladké mouky

250 g hladké špaldové mouky

1 prášek do perníku

1 lžička nadrceného koření (hřebíček, badyán, skořice)

1 vrchovatá lžíce holandského kakaa

3 lžíce másla (pokojové teploty)

2 větší žloutky + 1 na potření upečených perníčků

3 lžíce medu

asi 2 lžíce rumu (tuzemáku) podle chuti

 

Co na bílkovou polevu?

1 bílek

150 g moučkového cukru

1 lžíce šťávy z citronu

P.S. můžeš použít i gelové barvy (např. Wilton) dle libosti…

 

Jak na to?

  1. Všechny suroviny na těsto postupně vlož do mísy od robota a vypracuj těsto. Pokud se s těstem budeš dělat ručně, měj trpělivost, potrvá pár minut než bude hladké, až elastické. Hotové těsto přendej do potravinářského sáčku a nech ideálně přes noc v chladu odpočívat. Bílky si přendej například do zavírací zavařovací sklenice a uchovávej je v chladu.
  2. Druhý den nech těsto povolit v pokojové teplotě. Pak jej rozválej na nepřilnavém povrchu. Můžeš použít pracovní plochu v kuchyni nebo silikonovou podložku. Pokud budeš podsypávat moukou, může se stát, že se bude těsto drolit.
  3. Z těsta vyválej tenký plát asi 0,5 mm a vykrájej různé tvary, ty přendej na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky peč v předehřáté troubě při 170°C dozlatova, asi 8 minut. Upečené perníčky potři vyšlehaným žloutkem, budou se krásně lesknout.
  4. Hotové perníčky ozdob bílkovou polevou. Tu si připravíš tak, že (ideálně elektrickým šlehačem) vyšleháš bílek, moučkový cukr a šťávu z citronu. Poleva musí být lesklá a táhnout se. Vezmi si zdobící sáček, ustřihni tenkou špičku a zdob perníčky dle libosti. Můžeš je jíst hned nebo uložit do v uzavřené krabici na suché a chladnější místo. Do Vánoc se ještě víc rozleží.

 

 

2 Comments
  1. Dobry den, dnes jsem zkusila recept, ale at delam co delam, mam testo jen drobivou mouku a nechce se mi slepit dohromady. Maslo a tekute ingredience v suchych jen zasycely. Testo jsem se snazila zpracovat rucne, ovsem ani po 15 minutach hneteny se nic nedelo a stale jsem mela jen jemne navlhcenou mouku. Muze to byt tim, ze jsem nepouzila spaldovou mouku ale hladkou?
    Dekuji,

    Radka

    1. Dobré ráno, letos jsem perníčky ještě nedělala, ale mám tento recept už několikrát ozkoušený. Vím, že to trvá strašně dlouho, než se těsto propracuje, chce to trpělivost, ale stojí za to. Špaldová mouka naopak potřebuje víc tekutiny než hladká. Zvláštní. Vyzkouším a dám vědět. A zkusím i jiné hodit na blog:-) Děkuju za trpělivost a za zprávu a přeju krásný první advent:-)

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *