S dětmi v kuchyni: Domácí bramborové placky s povidly jako rychlá večeře

S dětmi v kuchyni: Domácí bramborové placky s povidly jako rychlá večeře

Šišky nebo nudle s mákem, buchtičky se šodó – to jsou jídla, která bavila nás (a některé stále baví), když jsme byli děti a milují je i naše ratolesti. Naštěstí jsou už tak velké, že si je umí samy připravit.

Udělat si domácí bramborové těsto není tak těžké, jen to zabere trošku času na přípravu. Brambory se musí uvařit a nechat zchladit. Takže ideální období, kdy se vrhnout na placky, je víkend. Ale když na ně děti dostanou chuť v týdnu, pak můžete mít po ruce i sypké bramborové těsto, dnes už se dá koupit opravdu dobré. Přidejte jedno vejce, uberte trošku vody (asi 50 ml) a pak už jen vypracujte, vyválejte, vykrájejte a nasmažte kopu placek. Povidla jsou super, jenže co když už nechcete večer jíst sladké jídlo? Pak zkuste bramborové placky zkombinovat třeba se špenátem a plátky uzeného lososa nebo parmské šunky.

Bramborové placky s povidly

4 porce

Příprava: 40 minut + chladnutí uvařených brambor

Co na bramborové placky?

500 g moučnějších brambor (varný typ B nebo C)

1 vejce

200 g dětské krupice nebo hrubé mouky

špetka soli

olej na smažení

švestková povidla

Jak na to?

  1. Brambory omyj a uvař i se slupkou do měkka. Slij a nech je vychladnout. Poté je oloupej a na struhadle najemno nastrouhej na pracovní plochu. Doprostřed rozklepni vejce, zasyp solí a krupicí nebo hrubou moukou (přidávej podle hustoty těsta, nemělo by se lepit ani drolit). Vypracuj těsto (těsto můžeš vypracovat i v robotu pomocí nástavce ve tvaru háku. Nech těsto aspoň 5 minut odpočinout.
  2. Na pomoučněné ploše vyválej z těsta tenký plát, silný asi 5 mm, a z něj vykrajuj kolečka. Můžeš vykrajovátkem nebo okrajem sklenice. V pánvi rozehřej trošku oleje a placky z obou stran osmaž dozlatova. Osuš od přebytečného tuku a podávej s povidly. My je obvykle ředíme troškou teplé vody. Také do nich můžeš nastrouhat i čokoládu.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *