Dokonalá telecí pečínka s maldonskou solí, provoněná česnekem a šalotkami

Dokonalá telecí pečínka s maldonskou solí, provoněná česnekem a šalotkami

Když máte kvalitní libové maso, nepotřebujete nic kromě trošky té soli, čerstvě namletého pepře a olivový olej. Česnek zbaví telecí typické sladké chuti a šalotky zabarví šťávu z masa dozlatova.

Pokud přemýšlíte nad tím, co svátečního připravit pro rodinu, přátele nebo čistě jen pro partnera s vidinou toho, že láska prochází žaludkem, pak tahle telecí pečínka je pravou volbou. A když už svátečně, pak rozhodně sáhněte po maldonské soli. Tyhle typické krystalky mořské soli připomínají malé vybroušené diamanty. Pochází od pobřeží Severního moře, z Essexu v Anglii. Sůl je jemná a zároveň zachovává zvláštně sladkou stopu, která se hodí k mladému masu. Dobrá zpráva je, že se dá koupit už 250g. Mají ji například v Tescu, Makru a dalších supermarketech, seženete ji i online.

Telecí bok pečený s česnekem

4 porce

příprava: 2,5 hodiny

Co na telecí bok?

1 kg telecího boku i s kostmi

2 hrsti maldonské soli

1 hrst čerstvě namletého pepře

4 šalotky

1 palice česneku

1 lžíce olivového oleje

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 200°C. Vetři sůl a pepř do masa, zakapej olivovým olejem a vlož do pekáčku. Přidej napůl rozkrojené šalotky a palici česneku. Přiklop a peč asi 2 hodiny.
  2. Odklop, podle potřeby můžeš podlít troškou vody, a ještě dopeč dozlatova. Podávej například s bramborovou kaší nebo pečenými brambory. U nás doma k telecímu nesmí chybět okurkový salát.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *