Rychlovka za hubičku: křupavé bramboráky našeho dědečka

Rychlovka za hubičku: křupavé bramboráky našeho dědečka

Placky mezi plackami nejoblíbenější? To jsou bramboráky. Milujeme je samotné, s nastrouhaným sýrem, s troškou chilli, bylinkami a v zimě pak s nakládaným kyselým zelím a škvarky.

Když jsem jako malá jezdila s mámou k dědovi na návštěvu, vždycky se smažily bramboráky. Tenké a zároveň velké placky voňavé po česneku, kterého nikdy nebylo dost, a taky trošku nazelenalé po majoránce. Omastek z nich tekl a my se jimi ládovali, dokud nám to naše pupky dovolily. Bramboráky patří mezi českou klasiku. Už jen pro to, že jsme národem milovníků brambor. Dokonce jsou brambory statisticky nejčastějším zdrojem vitamínu C v naší zemi. A když k nim přidáte druhou českou lahůdku – kyselé zelí, pak se z téhle dvojky stanou nesmrtelní superhrdinové.

Bramboráky s česnekem a majoránkou

4 porce

Příprava: 45 minut

Co na bramboráky?

500 g brambor typu B

6 stroužků česneku

1 hrst sušené majoránky

1 lžička drceného kmínu

2 vejce

sůl a pepř

hladká mouka na zahuštění (max. 4 lžíce)

olej nebo sádlo na smažení

Co můžeš přidat?

škvarky

kyselé zelí

nastrouhaný sýr

chilli papričku

Jak na to?

  1. Brambory oloupej a nastrouhej střídavě najemno a nahrubo. Vymačkej přebytečnou vodu. Pak vmíchej propasírovaný česnek, majoránku, kmín a vejce. Dochuť solí a pepřem. Promíchej a podle potřeby zahusti hladkou moukou.
  2. Olejem nebo sádlem vymaž pánev a smaž tenké větší placky z obou stran dozlatova. Usmažené bramboráky dej na papírovou kuchyňskou utěrku a odsaj přebytečný tuk.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *