Sladká zima ve znamení hraběnčiných koláčků s jablky, ořechy a bílkovými pusinkami

Sladká zima ve znamení hraběnčiných koláčků s jablky, ořechy a bílkovými pusinkami

Na tenhle koláč mám chuť strašně dlouho. V klasické verzi se mu říká Hraběnčiny řezy. Když ho rozříznete, objeví se úžasné sladké a zároveň křupavé čtyři vrstvy. Drobenková, jablečná, sněhová a zase drobenková.

Jak jsem na internetu zjistila, připravuje se různými způsoby. Tohle je jeden z nich s tím rozdílem, že místo moučkového cukru jsem použila třtinový. A vyzkoušela jsem koláč připravit místo sněhové vrstvy s pusinkami. V původním receptu se dává ke čtyřem bílkům 200 g cukru, já dávku snížila o polovinu. Je přeci leden a to je období, kdy víc než jindy dbáme na svou váhu a snažíme se držet přesvědčení. Nicméně, takový domácí koláč k víkendové kávě nebo snídani není rozhodně k zahození…

 

Hraběnčiny koláčky s jablky a pusinkami

6 formiček o průměru 12 cm

(nebo 1 středně velký pekáček)

příprava: 70 minut

 

Co na těsto?

4 žloutky

200 g třtinového cukru

200 g másla + na vymazání formiček

450 g polohrubé mouky + na vymazání formiček

1 prášek do pečiva (bez fosfátů)

 

Co na náplň?

4 větší jablka (cca. 600 g)

1 lžíce mleté skořice

1 hrst nasekaných ořechů (já použila pekanové)

 

Co na pusinky?

4 bílky

100 g třtinového cukru

 

Jak na to?

  1. Žloutky utři s cukrem a změklým máslem. Pak vmíchej prosátou mouku a kypřící prášek. Připrav drobenku. Formičky vymaž máslem a vysyp moukou. Dvě třetiny těsta (drobenky) rozděl a upěchuj do formiček podél celého dna. Zbývající těsto vlož do svačinového sáčku a dej do ledničky.
  2. Mezitím omyj jablka, zbav je jádřince a nastrouhej. Jablka smíchej s mletou skořicí a nasekanými ořechy. Směs rozlož na těsto ve formičkách.
  3. Za pomoci robota vyšlehej sníh z bílků a cukru do tuhého krému. Lžičkou tvaruj pusinky na jablečnou směs. Poté je okolo zasyp zbývajícím vychlazeným těstem (drobenkou). Vlož formičky do předehřáté trouby a peč při 170°C dozlatova pusinek, asi 30 minut. V pekáčku peč 45 minut.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *