Škola české kuchyně: Koprová omáčka s hovězím masem, vejci a houskovými knedlíky

Škola české kuchyně: Koprová omáčka s hovězím masem, vejci a houskovými knedlíky

Pamatujete si na koprovku ze školní jídelny? Já ano a dlouho mi trvalo než jsem si ji opět zamilovala. A to díky mému muži, který se tento recept naučil od svého tatínka a dotáhl jej k dokonalosti díky Vaňkovým kuchařkám.

Česká kuchyně má svá pravidla, asi tak, jako každá jiná, která má svou dlouholetou historii. Koprovka byla jídlem chudých i bohatých. Kdo neměl na maso, podával ji s uvařenými vejci natvrdo, které byly vždy po ruce. V neděli se pak servírovala s hovězím masem, které se nejdříve táhlo pěkně v hrnci, aby se vyvařil (zredukoval) vývar. Ten se použil nejen do omáčky, ale připravila se z něj i polévka. Koprovka se vařila z mléka pěkně od kravičky, tučného, a dnes, když už to čerstvé není vždy po ruce, přichází na řadu smetana.

 

Koprovka s hovězím masem a vejci

4 porce

příprava: 5 hodin na vývar + 35 minut na vaření koprovky

 

Co na hovězí vývar?

1 kg hovězího (nebo telecího) zadního

1 petržel

¼ celeru

1 mrkev

1 rajče

1 cibule

1 houba (například žampion)

1 stroužek česneku

5 kuliček nového koření

8 kuliček pepře

1 bobkový list

1 hrst sušeného tymiánu

1 lžička soli

 

Co na koprovou omáčku?

5O g másla + 1 lžíce másla na zjemnění omáčky

2 lžíce hladké mouky

800 ml hovězího vývaru

400 ml smetany ke šlehání (33%)

sůl a pepř

5 lžiček cukru

2 lžíce octa

4 hrsti nasekaného čerstvého kopru

4 vařená vejce

 

Recept na domácí houskové knedlíky najdeš zde

 

Jak na to?

  1. Uvař si vývar. Hovězí nebo telecí maso dej do velkého hrnce, přidej kousky očištěné zeleniny, přidej rajče, rozpůlenou cibuli, houbu a stroužek česneku. Nasyp koření a sůl a vař při nízké teplotě (nepřiklopené, nesmí se vařit, bublat) asi 5 hodin. Ze začátku lžící odstraň pěnu (sražené bílkoviny) a nemíchej. Hotový vývar si slij, uvařené maso dej stranou.
  2. V hrnci rozehřej máslo, zasyp hladkou moukou a restuj ve světlou jíšku. Zalij postupně hovězím vývarem, průběžně metličkou šlehej, ať se ti nevytvoří hrudky. Vař za občasného míchání při nižší teplotě 25 minut. Vyvaříš chuť mouky. Zlehka osol a opepři. Vmíchej smetanu, cukr a vlažný ocet a vař ještě 3 minuty, ať se chutě propojí. Podle potřeby dochuť, odstav, můžeš ještě zjemnit kouskem másla a nakonec přidej nasekaný kopr. Podávej s uvařeným hovězím nebo telecím masem, uvařenými vejci a houskovými knedlíky.

 

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *