Bezlepkový jahodový crumble s mandlovou drobenkou

Bezlepkový jahodový crumble s mandlovou drobenkou

Nemůžeš z nějakého důvodu lepek? Nebo máš chuť na změnu? Pak v klasické drobence nahraď mouku drcenými mandlemi. A pokud máš v mrazáku jahody z léta, pak není co řešit.

Na crumble mě baví, jak je snadný a doslova flexibilní. Můžete ho udělat na sladký způsob, třeba i variantu snídaně s cereáliemi, ovesnými vločkami, ořechy, jakékoliv ovoce je vítané! Ideální je takové, které vám zabírá místo v mrazáku. Zlikvidujete zásoby a můžete si v létě nadělat nové a pokud je nemáte, pak si mražené ovoce můžete koupit. Dnes už se dá sehnat i jedno kilo jahod za pakatel, třeba v Icelandu. Přidat i třeba vanilkovou zmrzlinu. Nebo vyzkoušejte crumble na slaný způsob, ten ale až příště…

 

Bezlepkový jahodový crumble

2 zapékací formičky o průměru 13 cm

příprava: 45 minut

 

Co na crumble?

2 hrsti mražených (nebo čerstvých) jahod

5 lžic hrubé mandlové mouky (mají např. v Bio Klíčku)

2 lžíce másla pokojové teploty (asi 40 g)

 

Jak na to?

  1. Mražené jahody přendej do rendlíku a vmíchej 1 lžíci cukru. Míchej, dokud nevypustí šťávu, pak odstav. Čerstvé jahody použij rovnou. Připrav si drobenku, prsty rozdrob cukr s mandlovou moukou a na menší kousky nakrájeným máslem.
  2. Na dno formiček dej trošku drobenky, navrch vlož jahody (bez šťávy) a zakonči zbývající drobenkou. Peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 30 minut. Okraje pěkně zkaramelizují. Podávej ještě teplé, můžeš přelít i šťávou z jahod z rendlíku.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *