Na svatého Patrika: Pečené kuřecí křídla s marinádou z irské whiskey

Na svatého Patrika: Pečené kuřecí křídla s marinádou z irské whiskey

Svátek svatého Patrika se slaví každý rok 17. března. Letos je to takový „zelený“ čtvrtek o týden dřív. Pojďme ho spolu oslavit na irský způsob, třeba na zahradě.

Co víme o svatém Patrikovi? Je to patron Irska, symbolizuje se formou zeleného trojlístku, tančí se při něm, jí a popíjí obvykle tmavé pivo, ale i whiskey – dnes už snad na celém světe. Tedy i u nás. Na tento den nosí Irové zelené oblečení, někde připíchnutý zelený trojlístek, jí se zelené jídlo, pije se zelené pití. U nás na Slepičárně to ale oslavíme (jak jinak než) kuřecími křídly marinovanými v irské whiskey. A abychom dodrželi zelenou tradici, přidali jsme řapíkatý celer a rozmarýn.

 

Limitka od Jameson

Už pátým rokem vychází limitovaná láhev irské whiskey Jameson s designovou etiketou věnovaná právě svátku svatého Patrika. Letos byl vybrán streetartový umělec James Early, který design věnoval „SPOJENÍ“ Dublinu a jeho mostům. Hlavním prvkem jsou na etiketě vzepjatí koně, jež se podobají těm, kteří zdobí lucernu na mostu Grattan bridge.

 

Křídla na whiskey

4 porce

příprava: 70 minut

 

Co na křídla?

1 kg kuřecích křídel

1 lžíce másla

1 šalotka

1 stonek řapíkatého celeru

50 ml irské whiskey Jameson

3 lžíce medu

115 g rajského protlaku

1 stonek rozmarýnu

sůl a pepř

alobal

 

Jak na to?

  1. V malém hrnci orestuj na másle nadrobno nasekanou šalotku, přidej na malé kostičky nakrájený řapíkatý celer. Restuj při nižší teplotě do měkka, asi 2 minuty. Pak přilij whisku, vmíchej med a rajský protlak. Přidej stonek rozmarýnu a dochuť solí a pepřem. Krátce provař, stačí tak 2-3 minuty.
  2. Naporcovaná kuřecí křídla namoč do marinády a vyskládej do pekáčku. Zabal ze shora alobalem a peč v předehřáté troubě při 200°C asi 30 minut. Potom odklop, otoč křídla, zalij zbytkem omáčky a peč ještě nepřikryté dalších 15-20 minut. Podávej ještě zasypané nasekanými lístky z řapíkatého celeru.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *