Bio perník s čokoládovou polevou a nízkým glykemickým indexem

Bio perník s čokoládovou polevou a nízkým glykemickým indexem

Jak upéct božsky vláčný a zároveň zdravý perník, který by vaše tělo zbytečně nezatížil? Jednoduše, klasický cukr vyměňte za kokosový a bílou mouku za špaldovou.

Nebudu vás tady na blogu zatěžovat tím, co je a jak přesněji (v rámci biochemie) funguje glykemická křivka v lidském těle. Podstatné je vědět, že čím menší je hodnota, ideálně pod 50 tím snáze si s ním váš organismus poradí, nebude zbytečně ukládat tuky a získáte dost energie třeba na sport. Je to prostě zdravější, ale taky o něco dražší. Například o kokosovém cukru se tvrdí, že má glykemický index nejnižší ze všech cukru, hodnotu 35. Dá se koupit 250 g už za 61 Kč například v Bio Klíčku. Nicméně, když sníte kousek sytého perníku, bude vám to stačit a se zbytkem se podělíte s rodinou a přáteli…

 

Perník s čokoládovou polevou (bez vajec)

Na 1 plech (hlubší pekáček)

příprava: 45 minut + čas na tuhnutí čokolády

 

Co na perník?

1 lžíce bio koření na perník

2 lžíce holandského kakaa

200 g kokosového cukru (může být i palmový nebo třtinový)

1 bio vanilkový cukr

1 bio vanilkový nebo čokoládový puding

3 hrnky hladké špaldové mouky

1 prášek do pečiva bez fosfátů

2 hrnky plnotučného mléka

3 vrchovaté lžíce marmelády (já použila Marmeládu s příběhem citronovou)

¾ hrnku oleje (například řepkového)

3 hrsti kvalitních čokoládových čoček

olej + mouka na vymazání a vysypání pekáčku

 

Jak na to?

  1. V robotu smíchej koření na perník, kakao, cukry, puding, mouku a prášek do pečiva. Vmíchej mléko, marmeládu a nakonec olej. Vymaž formu na pečení olejem a vysyp moukou.
  2. Nalij rovnoměrně těsto a peč v předehřáté troubě při 180°C asi 30 minut. Že je perník hotový poznáš tak, že do něj píchneš špejlí a ta zůstane suchá.
  3. Upečený perník nech vystydnout a mezitím ve vodní lázni rozpusť čokoládové čočky. Čokoládu rozlij rovnoměrně po upečeném perníku a nech ztuhnout v chladu. Pak nakrájej a podávej.
2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *