Jak na vepřové kotletky dovezené z nejznámějšího řeznictví v Berlíně

Jak na vepřové kotletky dovezené z nejznámějšího řeznictví v Berlíně

Pokud milujete maso, pěkný řezníky, co mají styl a taky příběh, pak navštivte v Berlíně na Kreuzbergu jednu neskutečnou tržnici, kupte si tam maso a zastavte se na pokec.

O Berlíně, jedné tržnici a řeznictví, kde vepřové maso je koníček

Všechno někde začíná a tenhle příběh se tak nějak propojil v kruzích, jak už to bývá, dost nečekaných. Když jsme poprvé na doporučení navštívili tržnici Mark Halle Neun v Berlíně a hlavně jejich Street Food Thursday, který se koná každý čtvrtek od 19 do 22 hodin, sklapla nám doslova čelist. A ačkoliv nejsme zrovna hipsteři, zamilovali jsme si to místo a bereme tam naše kamarády pokaždé, když jsme v Berlíně.

 

O čem, že ten Street Food Thursday market je?

Je to něco jako naše Náplavka umístěna do staré krásné haly s vysokými stropy připomínající nádraží. Je tam tolik lidí, že projít se dá jen těžce. Na jídlo stojíte fronty, nosíte si skleničky s vínem, láhve od piva v ruce. Nikdo není agresivní, neopíjí se, jen tak prostě všichni žijí a užívají si tu pohodu, skvělé jídlo a baví se spolu. Dát si tam můžete od vegan jídla (což je teď v Berlíně dost trendy), asijské dobroty, marmelády, burgery, nakoupit si sýry, víno nebo třeba maso.

Kumpel & Keule není jen obyčejné řeznictví

A o mase já teď budu psát. Až dorazíte k pevnému – sklem z části obehnanému stánku s řeznickým pultem a pro ně typickými znaky obrendované K&K, zastavte se u pana s buřinkou. Hendrik Haase mluví trošku česky, řekne dobrý den a děkuju, protože, jestli jsem to správně pochopila, má českou přítelkyni, chodí s naší Aničkou Grosmanovou. Spolu s dalšími profíky provozuje v Berlíně řeznictví, které se specializuje na specifické (přirozeně tlusté a neuvěřitelně šťavnaté) vepřové maso, klobásky (doporučujeme typický wurst) a další dobroty nesoucí status farmářské.

A že to myslí opravdu vážně, se přesvědčte samy. Píše se o nich ve všech kulinářských německých časopisech (např. Mutti), novinách, na webu (mají i FB, instagram a cokoliv vás napadne), ale taky v zahraničí. Kromě řeznictví, je Hendrik zdatný kuchař. Jeho recepty a videa najdete na blogu www.wurstsack.com.

My jsme si na doporučení od Hendrika koupili tyhle vepřové kotletky a připravíme je tak, aby jejich chuť byla co nejpřirozenější.

 

Vepřové kotletky s růžovým pepřem

2 (opravdu velké) porce

příprava: 45 minut

 

Co na kotletky?

2 vepřové kotletky i s kostí (každá minimálně 300 g)

1 lžíce růžového pepře

čerstvě namletý pepř

1 lžíce hrubé mořské soli

1 lžíce chilli vloček

čerstvý tymián

olivový olej

 

Jak na to?

  1. V hmoždíři utluč společně pepř, sůl a chilli vločky. Vmíchej lístečky tymiánu. Ve směsi obal kotletky a na prudko je „zatáhni“ na pánvi na trošce oleje z obou stran dozlatova, z každé asi 5 minut.
  2. Pak je přendej do pekáčku, přiklop a nech je „dojet“ v předehřáté troubě na 80°C, asi 30 minut. Podle toho, jak moc krvavé je máte doma rádi. Pak už jen nakrájej a podávej třeba se salátem.
2 Comments
    1. Zdravíme, u nás máme rádi krvavější maso, pokud je čerstvé, nicméně, kotletky můžou zůstat v troubě déle..

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *