Likvidujeme zásoby z mrazáku: Jednoduchý špaldový koláč s borůvkami

Likvidujeme zásoby z mrazáku: Jednoduchý špaldový koláč s borůvkami

Mražené ale přesto chuťově výborné, takové je ovoce, které dozrálo pěkně na sluníčku a teď přišel ten správný čas vykouzlit z něj zdravý špaldový koláč.

Vím, že už normálně koupíte čerstvé jahody, kanadské borůvky, ale ještě stále to není ono. A protože sezona „českého“ ovoce začne teprve za měsíc, můžeme se na ní připravit tím, že nejdříve zužitkujeme to, co máme z léta zamražené v mrazáku. Důležité je ovoce dopředu nerozmrazovat, snad jen ananas můžete. Bylo by rozbředlé a pustilo hodně šťávy, vody. A koláč by nebyl dobrý.

 

Špaldový koláč s borůvkami

forma o průměru 28 cm

příprava: 45 minut

 

Co na koláč?

1 banán

3 vejce

250 g mascarpone

50 ml mléka

6 lžic třtinového cukru

pár kapek šťávy z citronu

1 a ½ hrnku hladké špaldové mouky

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

mražené ovoce (borůvky, jahody…)

olej a mouka na vymazání a vysypání formy

 

Jak na to?

  1. V míse nebo v robotu vyšlehej banán s vejci, mascarpone, mlékem, cukrem a šťávou z citronu. Přidej mouku a prášek do pečiva.
  2. Vymaž olejem formu, vysyp ji moukou a nalij tři čtvrtě těsta. Navrch dej zmražené ovoce, například borůvky a kousky jahod. Pár si jich nech stranou.
  3. Zbytek těsta rozprostři navrch koláče, ještě přidej zbývající ovoce a peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 35 minut. Že je těsto hotové, zjistíš tak, že do něj zapíchneš špejli a ta zůstane suchá.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *