Kynutý koláč s rebarborou, jahodami, tvarohem a drobenkou

Kynutý koláč s rebarborou, jahodami, tvarohem a drobenkou

Rebarbora vždycky rostla u nás na zahradě a my se vždycky těšili, až si pochutnáme na koláči s drobenkou. A když už, tak kynutý, říkávala naše babička.

Co my o téhle zvláštně nakyslé rostlině vlastně víme? Každý rok vykoukne z jara na stejném místě. Sklízí se, když se začervenají stonky, loupe se a pak tepelně upravuje. Syrová se nedá jíst a podobně jako jahody je lepší, když jí podáváte s něčím mléčným, protože obsahuje kyselinu šťavelovou. Z rebarbory se dělají kompoty, dává se do ovocných knedlíků a taky do koláče.

Kynutý koláč s rebarborou a jahodami

forma o průměru 28 cm

příprava: 45 minut + kynutí 1 hodina

Co na koláč?

300 g hladké mouky + špetka na zasypání těsta

20 g čerstvého droždí

1 lžíce třtinového cukru

50 ml smetany ke šlehání 33%

100 ml mléka

2 žloutky

kůra z 1 citronu

špetka soli

100 g másla + na vymazání formy

Co na náplň?

200 g měkkého tučného tvarohu

1 bio vanilkový cukr

2 menší stonky rebarbory

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička mleté skořice

10 – 12 jahod

Co na drobenku?

50 g másla

50 g polohrubé mouky

50 g třtinového cukru

1 lžička mleté skořice

Jak na to?

  1. Připrav si kynuté těsto. Do mísy prosej hladkou mouku, uprostřed udělej důlek, rozdrob do něj droždí, zasyp cukrem a zalij vlažnou smetanou smíchanou s mlékem. Nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut. Poté vmíchej žloutky, kůru z citronu, sůl a rozehřáté máslo. Vypracuj těsto, zasyp troškou mouky a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple kynout 1 hodinu.
  2. Tvaroh utři v misce s vanilkovým cukrem. Oloupej rebarboru, nakrájej ji na tenčí plátky a smíchej s cukrem a skořicí. Pustí trošku šťávy. Předehřej troubu na 180°C. Formu na koláč vymaž máslem (můžeš i trošku vysypat polohrubou moukou). Vykynuté těsto rozválej do kruhu, přendej do formy. Navrch rozetři tvaroh, kraje vynech. Potom navrch vyskládej rebarboru a klidně zalij i puštěnou šťávou. Pak přidej na plátky nakrájené jahody.
  3. Nakonec připrav drobenku. Prsty rozdrob máslo s moukou, cukrem a skořicí. Drobenkou zasyp koláč a peč jej dozlatova, asi 35 minut. Okraje koláče během pečení můžeš potřít troškou rozehřátého másla nebo vyšlehaným vejcem.
6 Comments
  1. Hledala jsem recept na kynuté těsto s rebarborou – potřebovala jsem nějaké nové těsto na koláče…Zkusila jsem tohle a byla to skvělá volba…Těsto jsem po vykynutí rozválela na obdélník , pomazala máslem, srolovala do rolády a nakrájela na „šneky“, do důlku jsem dala tvaroh s rebarborou, drobenku, máslo a těsto se tak na nějakou dobu stane mým favoritem…je to vynikající…Díky moc za recept 🙂

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *