Jak na rychlou marmeládu s jostou a angreštem

Jak na rychlou marmeládu s jostou a angreštem

Když přemýšlíte nad tím, jaká marmeláda bude ta nejlepší na vánoční cukroví, pak tato s jostou a angreštem vás rozhodně nezklame. A hodí se i na křehký koláč!

Moje marmelády nikdy nebudou tak skvělé, jako ty s příběhem. A až je začne Hanka vařit i z josty, pak už možná nebudu mít důvod dělat si ji doma. Tak i tak tohohle křížence černého rybízu a angreštu miluju. Roste nám na zahradě už věky (pochází z NDR z roku 1977J) a moje děti ujídají jostu jen tak. My s mámou z ní pak pečeme, připravujeme marmeládu na linecké a občas se pustíme i do šťávy. Když už je opravdu zralá, nemusíte k ní přidávat moc cukru, je sladká tak akorát.

 

Marmeláda s jostou a angreštem

na 1 kg ovoce

příprava: 20 minut + sběr ovoce

 

Co na marmeládu?

850 g josty

150 g angreštu

1 sáček Gelfix extra 2:1

1 vanilkový lusk

1 limetka

500 g třtinového cukru

uzavíratelné zavařovací sklenice (mě to vyšlo na 7 malých)

 

Jak na to?

  1. Ovoce zbav stopek, opláchni a nech okapat a přendej do velkého hrnce. V misce smíchej Gelfix se semínky z vanilkového lusku, kůrou z limetky a dvěma lžícemi cukru. Směs vmíchej k ovoci a přiveď k varu. Za stálého míchání vař asi 1 minut.
  2. Do hrnce s ovocem přidej rozkrojený vanilkový lusk a vymačkej šťávu z limetky, nejdřív z poloviny a pak přidávej podle chuti. Vmíchej zbývající třtinový cukr a vař za stálého míchání asi 5 minut.
  3. Že je marmeláda hotová poznáš tak, že když kápneš trošku na vychlazený talířek, zůstane tuhá, tedy nepoteče. Pak marmeládu odstav, vyndej vanilkový lusk a zlehka rozmixuj ovoce, kousky tam nech.
  4. Vymyté a vysušené sklenice naplň až po okraj ještě horkou marmeládou, uzavři a otoč dnem vzhůru, nech tak alespoň 5 minut odstát a pak otoč dnem dolů.

 

Marmelády můžeš zavařit i v myčce. Stačí, když je tam naskládáš (uzavřenéJ) a pak spustíš program na teplotu 70-80°C. To mě naučila Zdeňka Skokanová Němcová, kulinární redaktorka z Ženy a život a moje dlouholetá kamarádka…

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *