Jak na valašské frgále s tvarohem a borůvkami

Jak na valašské frgále s tvarohem a borůvkami

Když chci klasiku a nemáme na ní zrovna rodinný recept, pak sáhnu po Vaňkových kuchařkách. A když navíc vím, kdo tam peče sladké, mám jistotu, že se to povede…

Valašské frgále miluju. Dělám je ale trošku jinak. Nezalévám je rozpuštěným máslem s rumem kvůli dětem, i když to musí být naprosto skvělé. Do drobenky dávám třtinový cukr pro lepší pocit, že to bude trošku zdravější a ze zbylých bílků připravuju sněhové pusinky. A protože jsem měla od kamarádky Jany borůvky ze Šumavy, pak veškerá povidla, mák a jiné náplně musely jít tentokrát stranou.

Frgále s tvarohem a borůvkami

na 3 plechy

příprava: 30 minut + 2,5 hodiny kynutí + 20 minut pečení

Co na kynuté těsto?

500 g polohrubé mouky (obvykle používám Babiččinu volbu)

42 g droždí

175 ml vlažného plnotučného mléka

130 g moučkového cukru

2 žloutky (vejce velikosti M)

130 g změklého másla

kůra z 1 citronu

1 lžička soli

1 rozšlehané vejce na pomazání okrajů těsta

Co na náplň?

250 g měkkého tučného tvarohu

40 g moučkového cukru

1 bio vanilkový cukr

2 žloutky

20 g změklého másla

borůvky na posyp (asi tak 400 g)

Co na drobenku? (po Valašsku posypku)

150 g másla

150 g třtinového cukru

150 g polohrubé mouky

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Do větší mísy prosej polohrubou mouku, do středu udělej prsty důlek. Rozdrob do něj droždí, zalij 2/3 vlažného mléka, přisyp malinko z odměřeného moučkového cukru a ze stran nahrň mouku. Prstem zlehka promíchej – vznikne taková kašička, tu ještě zasyp troškou mouky. Přikryj čistou utěrkou a nech v teple vzejít kvásek, potrvá to 30 minut.
  2. Mezitím vyšlehej v robotu pomocí balónové metly žloutky se zbývajícím moučkovým cukrem, přidej změklé máslo, zbývající mléko, kůru (jen žlutou) z citronu a sůl. Přidej vzešlý kvásek s moukou a v robotu pomocí nástavce “K” při nižších otáčkách vypracuj těsto. Zabere to asi 10 minut, musí se odlepovat od okrajů mísy. Ručně ti to bude trvat déle. Na pomoučněném válu těsto ještě ručně propracuj. Rozděl na tři bochánky a ty nech v teple pod utěrkou ještě kynout, minimálně 1 hodinu až 90 minut.
  3. Mezitím si připrav náplň. Tvaroh utři s cukry, přidej žloutky a nakonec změklé máslo. Vyšlehej v hladký, trošku tekutější krém. Na stůl si dej očištěné borůvky a rovnou se pusť i do drobenky. V míse prsty propracuj změklé máslo s cukrem a moukou tak, aby se drobilo.
  4. Vykynuté bochánky válečkem rozválej do kruhu o průměru 31 cm a tloušťce těsta asi 2 mm. Nebo z rozváleného těsta vykroj menší koláčky. Prsty vytvoř okraje koláče, aby náplň nevytekla. Těsto propíchej po celé ploše vidličkou a okraje pomaž rozšlehaným vejcem. Vnitřní část koláčů potři tenčí vrstvou tvarohové náplně, navrch dej borůvky a zasyp to drobenkou.
  5. Troubu předehřej na 160°C. Frgále přendej na plechy vyložené pečícím papírem a nech ještě 20 minut kynout. Pak peč dozlatova, asi 20 minut, zespoda musí být těsto upečené. Průběžně můžeš ještě okraje koláč potřít rozšlehaným vejcem.
4 Comments
  1. Dobrý den.dneska jsem si našla váš recept na frgále a byla jsem nadšená jak to máte do podrobna vše popsané.hned jsem na ně zadělala,připravila jsem si tvaroh i drobenku a teď čekám až mi těsto vykyne .doufám že se mi povedou stejně jako vám .děkuji že jste se rozdělila o váš recept.zatim se mějte hezky Jana

  2. Dobrý den, malé okénko k názvosloví : frgál je marketingový název pro turisty. Na Valašsku mu říkáme vdolek. Frgál je nepovedený vdolek. Takže je lepší se frgálům vyvarovat 🙂

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *