Jak na valašské frgále s tvarohem a borůvkami

Jak na valašské frgále s tvarohem a borůvkami

Když chci klasiku a nemáme na ní zrovna rodinný recept, pak sáhnu po Vaňkových kuchařkách. A když navíc vím, kdo tam peče sladké, mám jistotu, že se to povede…

Valašské frgále miluju. Dělám je ale trošku jinak. Nezalévám je rozpuštěným máslem s rumem kvůli dětem, i když to musí být naprosto skvělé. Do drobenky dávám třtinový cukr pro lepší pocit, že to bude trošku zdravější a ze zbylých bílků připravuju sněhové pusinky. A protože jsem měla od kamarádky Jany borůvky ze Šumavy, pak veškerá povidla, mák a jiné náplně musely jít tentokrát stranou.

 

Frgále s tvarohem a borůvkami

Na 3 plechy

Příprava: 30 minut + 2,5 hodiny kynutí + 20 minut pečení

 

Co na kynuté těsto?

500 g polohrubé mouky (obvykle používám Babiččinu volbu)

42 g droždí

175 ml vlažného plnotučného mléka

130 g moučkového cukru

2 žloutky (vejce velikosti M)

130 g změklého másla

kůra z 1 citronu

1 lžička soli

1 rozšlehané vejce na pomazání okrajů těsta

 

Co na náplň?

250 g měkkého tučného tvarohu

40 g moučkového cukru

1 bio vanilkový cukr

2 žloutky

20 g změklého másla

borůvky na posyp (asi tak 400 g)

 

Co na drobenku? (po Valašsku posypku)

150 g másla

150 g třtinového cukru

150 g polohrubé mouky

 

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Do větší mísy prosej polohrubou mouku, do středu udělej prsty důlek. Rozdrob do něj droždí, zalij 2/3 vlažného mléka, přisyp malinko z odměřeného moučkového cukru a ze stran nahrň mouku. Prstem zlehka promíchej, vznikne taková kašička, tu ještě zasyp troškou mouky. Přikryj čistou utěrkou a nech v teple vzejít kvásek, potrvá to 30 minut.
  2. Mezitím vyšlehej v robotu žloutky se zbývajícím moučkovým cukrem, přidej změklé máslo, zbývající mléko, (jen žlutou) kůru z citronu a sůl. Přidej vzešlý kvásek s moukou a v robotu při nižších otáčkách vypracuj těsto. Zabere to asi 10 minut, musí se odlepovat od okrajích mísy. Ručně ti to bude trvat déle. Na pomoučněném válu těsto ještě ručně propracuj. Rozděl na tři bochánky a ty nech v teple pod utěrkou ještě kynout, minimálně 1 hodinu až 90 minut.
  3. Mezitím si připrav náplň. Tvaroh utři s cukry, přidej žloutky a nakonec změklé máslo. Vyšlehej v hladký, trošku tekutější krém. Na stůl si dej očištěné borůvky a rovnou se pusť i do drobenky. V míse prsty propracuj změklé máslo s cukrem a moukou tak, aby se drobilo.
  4. Vykynuté bochánky válečkem rozválej do kruhu o průměru 31 cm a tloušťce těsta asi 2 mm. Nebo z rozváleného těsta vykroj menší koláčky. Prsty přehrň okraje koláče, aby náplň nevytekla. Těsto propíchej po celé délce vidličkou a okraje pomaž rozšlehaným vejcem. Vnitřní část koláčů potři tenčí vrstvou tvarohové náplně, navrch dej borůvky a zasyp to drobenkou.
  5. Frgále přendej na plechy vyložené pečícím papírem a nech ještě 20 minut kynout. Peč v předehřáté troubě při 160°C dozlatova, asi 20 minut, zespoda musí být těsto upečené. Průběžně můžeš ještě okraje koláč potřít rozšlehaným vejcem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *