Jak na kynuté buchty se špaldovou moukou a olivovým olejem

Jak na kynuté buchty se špaldovou moukou a olivovým olejem

Chcete zkusit upéct tak trošku netradiční buchty, trošku zdravější a přesto si pochutnat, jako by je dělala vaše babička? Pak vyzkoušejte tenhle zaručený recept.

Tyto kynuté buchty jsou pro mě hodně osobní záležitost. Naučila mě je Evička Všetíčková a Jitka Rákosníková, dámy, bez kterých by se česká gastronomie neobešla a já už vůbec ne. Chtěla jsem zdravější verzi a od té doby už jiné skoro nedělám. Recept jsem kdysi dávala na můj první foodblog, který jsem založila (tenkrát pro své malé) děti, www.receptyprodeti.cz (a dnes už na něj nemám tolik času, kolik by si zasloužil). Moje holky jsou na tyhle buchty  zvyklé a když jsou naplněné povidly s čokoládou nebo mákem, nikdy neodolají.

A pokud chcete klasiku, pak nechte v receptu 500 g hladké mouky, místo olivového oleje použijte 60 g změklého másla a třtinový cukr nahraďte krupicovým. I tak budou buchty dokonalé a když si je dáte jednou za čas, nemusíte se takového hříchu bát.

P.S. Děkuji za krásné látky (dárek od kamarádky Lucky) do kuchyně s motivem slepičky od Látky z lásky.

 

Kynuté buchty se špaldovou moukou

Na 1 pekáč

Příprava: 40 minut + na kynutí

 

Co na kynuté buchty?

250 g hladce namleté špaldové mouky + na vyválení těsta

250 g hladké mouky (super je na kynuté těsto od Babiččiny volby)

kůra z 1 z bio citronu

špetka soli

2 žloutky

3 lžíce extra panenského olivového oleje

2 lžíce třtinového cukru + troška na kvásek

1 sáček bio vanilkového cukru

250 ml plnotučného mléka + troška na pomazání buchet

½ kostky čerstvého droždí (asi 21 g)

100 g másla na vymazání formy + na pomazání buchet

moučkový cukr na zasypání

 

Co na povidlovou náplň?

1 sklenice povidel

troška teplé vody nebo tuzemáku na promíchání

kvalitní čokoláda (nad 70%)

 

Co na makovou náplň?

200 g mletého máku

400 ml plnotučného mléka

70 g třtinového cukru

1 lžíce změklého másla

 

Jak na to?

  1. Prosej mouky do větší mísy. Přidej kůru z citronu, špetku soli, žloutky, olivový olej a cukry. Mléko nahřej, odlij část do mísy a do zbytku rozdrob droždí a přidej trošku cukru. Dávám i špetku mouky z mísy. Nech v teple vzejít kvásek, to bude trvat asi 5 minut. Poté vše vypracuj ručně nebo za pomoci robota. Přikryj utěrkou a nech v teple kynout hodinu.
  2. Připrav si náplně. Povidla rozmíchej s teplou vodou nebo tuzemákem. Namletý mák přesyp do menšího hrnce, přilij mléko, přidej cukr a změklé máslo. Za stálého míchání přiveď k varu a pak vař při nižší teplotě, dokud mák nezhoustne. Odstav a nech vychladnout.
  3. Nech rozpustit máslo. Vymaž jím pekáč na buchty. Na trošce mouky vyválej nakynuté těsto na tenčí plát (asi 1 cm tlustý), rozkroj na čtverečky. Do středu dej náplně, k povidlové přidej ještě rozlomenou čokoládu. Zabal do koule, upevni spodní část prsty, pomaž máslem a polož do pekáče (spodní částí dolů). Okraje pomaž máslem a skládej buchty blízko k sobě. Když budou dobře pomazané, snadněji je pak oddělíš od sebe.
  4. Buchty peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 25 minut. Ke konci je ještě potři ještě rozpuštěným máslem smíchaným s troškou mléka. Ještě teplé vyklop a nech na mřížce vychladnout. Posyp moučkovým cukrem. Když buchty nesníte hned, uchovávejte je pěkně pod čistou utěrkou, ať neokorají.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *