Recept na marinované krevety s chilli a koriandrem

Recept na marinované krevety s chilli a koriandrem

Také milujete krevety? Řešíte, jaké koupit a jak si je připravit? Je to jednoduché a nepotřebujete ani příliš ingrediencí. A když to navíc pěkně naservírujete, může to být jídlo číslo jedna na party.

Věděli jste, co znamenají čísla, která se uvádí na balení krevet? Příklad: my kupujeme 20/30 – to znamená, že je v balení 20 až 30 krevet do libry. Čím je vyšší číslo, tím jsou krevety menší. Čím nižší číslo, tím jsou krevety větší. Ideální je střední velikost. Pokud nejste tam, kde se krevety loví (mrazí se obvykle již na lodi), pak je lepší kupovat je mražené, celé a nevařené.

Krevety s chilli a koriandrem

2 porce

Příprava: 30 minut + 2 hodiny marinování

Co na krevety?

500 g nevařených, neloupaných krevet (my je kupujeme v Makru)

extra panenský olivový olej

2 hrsti nasekaného koriandru

2 stroužky česneku

1 chilli paprička (cayenská)

1 limetka

sůl a pepř

2 šalotky

200 ml bílého suchého vína

200 ml zeleninového vývaru

2 stonky řapíkatého celeru

Jak na to?

  1. Nech rozmrznout krevety a začni je opatrně loupat. Nejdřív odlom hlavičku s tělíčkem od ocásku (tam je to maso, co chceme), můžou tu zůstat i vnitřnosti, to nevadí, vše omyješ. Hlavičky a tělíčka si dej stranou do cedníku. Pak oloupej ocásek. Opatrně odloupni skořápku – začni u části, kde byla hlavička a po vnitřní straně krevety (tam kde jsou nožičky) jdi středem a do stran. Skonči u ocásku, ale ten loupej raději zvlášť a to tahem, zůstanou ti celé ploutvičky na ocásku. Zbytky dej zase do cedníku.
  2. Nakonec vyčisti maso – ocásek a to tak, že menším ostrým nožem zlehka nařízni hřbet ve středu, ne moc hluboko a prsty nebo špičkou nože vytáhni střívko. To vyhoď. Maso z krevet opláchni a dej stranou na ubrousek osušit. Zbytky skořápek, hlavičky a spol. opláchni pod tekutou studenou vodou od nečistot a vnitřností.
  3. Osušené maso z krevet smíchej s olivovým olejem, nasekanými lístky koriandru (1 hrst), jedním stroužkem česneku, chilli a zakapej šťávou z limetky, osol a opepři. Nech v ledničce marinovat, čím déle, tím lépe.
  4. Na olivovém oleji orestuj nasekanou šalotku a česnek dozlatova, přidej tam omyté skelety z krevet (uvidíš, jak zrůžoví). Zalij bílým vínem, zredukuj, pak přilij i zeleninový vývar a vmíchej nasekané stonky a lístky koriandru (pár pěkných lístků si dej stranou na ozdobu), řapíkatý celer a chilli papričku. Osol, opepři a vař při nižší teplotě dokud se tekutina nezredukuje, asi 10 minut. Sceď šťávu (její chuť musí být výrazná a kořeněná), všechno ostatní vyhoď. Šťávu vrať na pánev a redukuj do hustší “krémové” konzistence.
  5. Na pánvi rozehřej olej a zprudka orestuj marinované krevety, nesmí se dusit. Zbývající marinádu vyhoď. Na závěr zalij šťávou z vývaru. A jak poznáš, že jsou krevety hotové? Zrůžoví a zkroutí se. Podávej je s lístky koriandru.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *