Recept na marinované krevety s chilli a koriandrem

Recept na marinované krevety s chilli a koriandrem

Také milujete krevety? Řešíte, jaké koupit a jak si je připravit? Je to jednoduché a nepotřebujete ani příliš ingrediencí. A když to navíc pěkně naservírujete, může to být jídlo číslo jedna na party.

A teď s pravdou ven. Ani já, ani můj „chef“ nejsme žádní experti na asijskou kuchyni. Milujeme ji a snažíme se jí trošku naučit připravovat i chápat. Pomáhají nám s tím naše dvě kamarádky – Jana Černá (Zásadně zdravě), ta už toho o krevet napsala hodně a nemá smysl její slova sem přepisovat a Kamila Rundusová alias Kamu (Kamurka), která nám do jídla rovnou sáhne a řekne, co všechno nám tam chybí. A pak je to bomba. Tyhle krevety jsou takovou naší „fuison“. Základ máme od Lukáše Zacha, který má Zachśpesto &chilly a pak už je to kombinace našich chutí, tedy toho, co máme rádi.

P.S. I na tom, jak jídlo podáváte, záleží. Tohle krásné nádobí je z Chefshop.cz. Přijďte za námi již tuto sobotu 12.11. do Chefparade v Holešovicích a vyzkoušejte si tyhle krevety ve 12 hodin na vlastní oči.

P.P.S. Tento recept věnujeme malému Olíkovi, který se po krevetách může utlouct.

 

Krevety s chilly a koriandrem

2 porce

příprava: 30 minut + 2 hodiny marinování

 

Co na krevety?

500 g nevařených, neloupaných krevet (my je kupujeme v Makru)

extra panenský olivový olej

2 hrsti nasekaného koriandru

2 stroužky česneku

1 chilli paprička (cayenská)

1 limetka

sůl a pepř

2 šalotky

200 ml bílého suchého vína

200 ml zeleninového vývaru

2 stonky řapíkatého celeru

 

Jak na to?

  1. Kupuj raději mražené krevety.Ty čerstvé krevety, které jsou tu většinou k dostání bývají už rozmražené (mrazí se obvykle již na lodi).
  2. Nech rozmrznout krevety a začni je opatrně loupat. Nejdřív odlom hlavičku s tělíčkem od ocásku (to je to maso, co chceme), můžou tam zůstat i vnitřnosti, to nevadí, vše omyješ. Hlavičky a tělíčka si dej stranou do cedníku. Pak oloupej ocásek. Začni u části, kde byla hlavička a po vnitřní straně krevety, kde jsou nožičky, jdi středem a do stran opatrně odloupni skořápku. Skonči u ocásku, ale ten loupej raději zvlášť a to tahem, zůstane ti celé ploutvičky na ocásku. Zbytky zase dej do cedníku.
  3. Nakonec vyčisti maso – ocásek a to tak, že menším ostrým nožem zlehka nařízni hřbet ve středu, ne moc hluboko a prsty nebo špičkou nože vytáhni střívko. To vyhoď. Maso z krevet opláchni a dej stranou na ubrousek osušit. Zbytky skořápek, hlavičky a spol. opláchni pod tekutou studenou vodou od nečistot a vnitřností.
  4. Osušené maso z krevet smíchej s olivovým olejem, nasekanými lístky koriandru (1 hrst), jedním stroužkem česneku, chilli a zakapej šťávou z limetky, osol a opepři. Nech v ledničce marinovat, čím déle, tím lépe.
  5. Na olivovém oleji orestuj nasekanou šalotku a česnek dozlatova, přidej tam omyté skelety z krevet, uvidíš jak zrůžoví. Zalij bílým vínem, zredukuj, pak přilij i zeleninový vývar a vmíchej nasekané stonky a lístky koriandru (pár pěkných lístků si dej stranou na ozdobu), řapíkatý celer a chilli papričku. Osol, opepři a vař při nižší teplotě dokud se tekutina nezredukuje, asi 10 minut. Sceď šťávu (její chuť musí být výrazná a kořeněná), všechno ostatní vyhoď.
  6. Na pánvi rozehřej olej a zprudka orestuj marinované krevety, nesmí se dusit. Zbývající šťávu z marinování vyhoď. Na závěr zalij šťávou z vývaru. Že jsou krevety hotové, poznáš tak, že zrůžoví a zkroutí se. Podávej je s lístky koriandru.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *