Klasika k nedělnímu obědu: Sekaná pečeně s mrkví

Klasika k nedělnímu obědu: Sekaná pečeně s mrkví

Z dětství nejraději vzpomínám na sekanou pečeni s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Na to, jak voněla víkendová kuchyně a na úsměv naší mámy, když jsme se v jídle (alespoň) jednou nešťouraly…

Nevím, jak to máte vy, ale já ty české klasiky, poklady naší retro kuchyně, miluju. Ať už je to vepřo-knedlo-zelo, šunkofleky, škubánky s mákem, bramborové placky a další (mohla bych vyjmenovávat věky), je to něco, na co jednou za čas dostanu chuť. A nejlepší na tom je, že naše holky už v tomhle módu jedou taky. Jakmile přijdeme se sekanou a okurkovým salátem, vždycky to dojedí do posledního drobku na talíři. I když jsou to děti hodně vybíravé.

Sekaná pečeně s mrkví

4 porce

Příprava: 20 minut + 80 minut pečení

Co na sekanou s mrkví?

2 šalotky (nebo 1 cibule)

2 středně velké mrkve

olivový olej

½ pórku

500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)

1 vejce

1 lžíce plnotučné hořčice

1 lžíce sušené majoránky

1 lžíce sušeného tymiánu

sůl a pepř

domácí strouhanka dle potřeby

Jak na to?

  1. Šalotky a mrkev oloupej a nakrájej nadrobno. Orestuj je na pánvi s olivovým olejem, přidej nakrájený pórek a vše restuj na skus. Odstav a nech trošku vychladnout.
  2. Mleté maso přendej do mísy. Přidej vejce, hořčici, majoránku, tymián, sušený česnek (pokud chceš použít čerstvý, nasekej ho a dej na pánev k šalotce), sůl a pepř. Přidej orestovanou zeleninu a vše promíchej. Podle potřeby vmíchej strouhanku (na zahuštění).
  3. Předehřej troubu na 180°C. Vytvaruj z masové směsi dvě šišky, přendej je do pekáče, zapíchej do nich po dvou párátkách (sekaná ti „nespadne“ a snadněji poznáš, že je maso hotové, když je vytáhneš a budou suché). Přiklop a peč asi hodinu. Podle potřeby podlij vodou. Pak odklop a peč dozlatova, ještě asi 20 minut.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *