Domácí vaječné nudličky do polévky

Domácí vaječné nudličky do polévky

Koupit je nebo se s nimi dělat? Je to dřina, ale ta radost z domácích nudliček je slovy nepopsatelná. A když máte k ruce šikovnou mašinku, je to vlastně i legrace.

Opravdu to není tak, že bych se s nudličkami do polévky dělala kdykoliv se vaří vývar. Ten totiž táhneme i několikrát do týdne. Ale jednou za čas nebo když chystáme hovězí vývar s játrovými knedlíčky na sváteční oběd, domácí nudličky jsou povinnost. Recept mám od naší mámy, klasicky říká: „Já to dělám od oka.“ To určitě znáte. Tuhle hlášku miluju, zvlášť, když se to snažím pak přepsat do fungujícího receptu. Tentokrát to bude trošku těžší, takže přeju hodně štěstí, trpělivost a pokud máte silného chlapa doma nebo stroj na těstoviny, máte už teď z půlky vyhráno.

 

Domácí vaječné nudličky

Na 1 vál

Příprava: 60 minut + sušení

 

Co na domácí nudličky?

1 hrnek  polohrubé mouky (250 ml) + na pomoučnění

1 vajíčko (velikost M)

špetka soli

půl skořápky od vajíčka vody

Tradiční nudle se dělají z hladké mouky, ale je to moc pracné, polohrubá mouka se obvykle prodává jemná.

 

Jak na to?

  1. Na vál nebo kuchyňskou pracovní plochu vysyp kopku mouky, do středu rozklepni vajíčko. Skořápky si nech. Přidej špetku soli a vodu nalitou do poloviny skořápky od vajíčka. Nožem přetáhni mouku na vajíčko. Pak zapracuj těsto. Ale pozor, ne jako drobenku, spíš jako listové těsto. Musíš to překládat na sebe rukama a zapracovávat dlaní.
  2. Jak poznáš, že je těsto zralé na vyválení? Když se ti nelepí k rukám. V nejhorším případě si podsyp těsto, ale jen trošku, ať nejsou nudličky moc moučnatý. Pak ho vyválej válečkem na tenký plát, asi 2-3 mm široký. My si ho obvykle trošku předvyválíme a pak ve strojku na těstoviny (máme nástavec na Kitchenaid) ho vyválíme do tenka.
  3. Pak dej plát těsta sušit na čistou utěrku. Nesmí být přesušené, to znamená, že se nesmí lámat. Musí být pevné, když ho vezmeš do ruky a držet tvar. Pak ho nakrájej na stejně velké podélné pláty, tak, jak široké chceš mít nudličky. A krájej nožem tenké nudličky. Já je dělám v nástavci na špagety a pak už jen krájím velikost, jakou chci mít.
  4. Přendej nudličky zpátky na utěrku a dosuš. Když v nich zůstane jakákoliv tekutina, pak se můžou kazit. Takže takový náš rodinný tip. Nechávám je ještě hodinu dýchat na rozevřené utěrce, pak v ní nudličky zabalím do uzlíku a nechám v kuchyni viset ještě aspoň jeden den na vzduchu. A pak už přendám do uzavíratelných sklenic. Nebo použijeme nudličky rovnou do polévky.

Tyhle domácí nudličky se v polévce nebo v lehce osolené vodě vaří asi 1-2 minuty.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *