Mandlové ořechy plněné čokoládovým krémem

Mandlové ořechy plněné čokoládovým krémem

Představuju vám vánoční cukroví, které já mám snad ze všeho nejraději. Mandlové plněné ořechy. Dělá je naše máma a já je poctivě ujídám.

Vím, že ořechy by se měly dělat hned s prvním adventem, ale vůbec nevadí, když se do nich pustíte i týden před Vánocemi. Jak to vím? Jím je hned, jak je slepíme čokoládovým krémem. A i když nejsou úplně uleželé, i tak jsou prostě skvělé. Ať už do těsta přidáte mandle, vlašské ořechy nebo lískové oříšky a krém může být taky různorodý. Základem by mělo být poctivé máslo a pak jestli zvolíte kávu, čokoládu, kokos je už na vás. A troška rumu taky není k zahození…

 

Ořechy s čokoládovým krémem

Asi 80 slepených ořechů

Příprava: 60 minut + odležení těsta

 

Co na ořechy?

240 g másla + na vymazání formiček (celkem asi 250 g)

120 g moučkového cukru

100 g strouhaných loupaných mandlí

1 žloutek

300 g polohrubé mouky + na vysypání formiček

 

Co na čokoládový krém?

250 g másla

moučkový cukr dle chuti

100 g hořké čokolády

troška rumu dle chuti

 

Jak na to?

  1. Ideálně v robotu utři změklé máslo, cukr, přidej nastrouhané mandle a žloutek. Nakonec přidej mouku. Ještě ručně propracuj v hladké těsto. Vlož do potravinářského sáčku a nech v ledničce do druhého dne odpočinout.
  2. Pak mašlovačkou vymaž formičky na ořechy máslem a vysyp je polohrubou moukou. Z těsta vyválej válečky o průměru 2 cm, odkrajuj stejné dílky, asi tak 1 cm velké. Ty vlož do formičky a palcem vmáčkni – rozprostři. Přendej na plech a peč v předehřáté troubě při 180°C asi 10 minut. Ještě teplé vyklepni a nech vychladnout. Na další várku už nemusíš formičky znovu vymazávat.
  3. Připrav si čokoládový krém. Změklé máslo utři s moučkovým cukrem a přidej nastrouhanou čokoládu a dle chuti kapku rumu. Krémem spoj ořechy k sobě. Ořechy nech rozležet v uzavřené krabici v chladu.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *