Upečte si kuře ala bažant se zelím a knedlíky

Upečte si kuře ala bažant se zelím a knedlíky

Celé nebo naporcované kuře, toť otázka. Když využijete stehna, zůstanou vám prsa na řízek nebo do omáčky a skelet na vývar.

Ale pozor, aby bylo kuře opravdu top, musí být šťastné, šťavnaté, správně krmené, chované, to je hned jiná chuť, jiné maso. Uvnitř nebude po upečení suché, pustí šťávu… A které kupujeme? Nejčastěji brojlery. Jedná se výkrmové mladé kuře, které se „poráží“ před dosažením pohlavní dospělosti. To znamená v období 5 až 6 týdnu života. Jeho váha se pohybuje okolo 750 až 1100 g. A je ideální na 4 porce. Pokud je vás doma víc, určitě kupte pularda (z francouzštiny – pularde). Dožívá se 10 až 12 týdnů a tudíž je větší a váží od 1200 až do 2500 g. A to je teprve hostina.

.

Kuře ala bažant se zelím a knedlíky

4-6 porcí

Příprava: 2 hodiny

Co na kuře ala bažant?

1 celé farmářské kuře (nebo 4 stehna)

sůl

1 lžíce celého kmínu

2 bobkové listy

10 kuliček pepře

6 kuličky jalovce

6 kuliček nového koření

1/4 celeru

2 petržele

3 mrkve

100 g špeku

100 g másla

Co na červené zelí?

500 g hlávkového červeného zelí

1-2 lžíce oleje

1 cibule

1 lžíce celého nebo drceného kmínu

500 g naloženého červeného zelí

sůl a pepř

4 lístky bobkového listu

2 lžíce krupicového cukru (dle chuti i více)

2 lžíce octa (dle chuti i více)

Co na knedlíky?

4 rohlíky

250 g polohrubé mouky

2 hrsti nasekané petrželky

1 lžička soli

2 vejce (odděl žloutky od bílků)

250 ml plnotučného mléka

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Omyté a osušené kuře (nebo 4 stehna) přendej do pekáče, osol, opepři a zasyp kmínem. Přidej bobkové listy, jalovec a nové koření, na drobné kostičky nakrájenou zeleninu a špek. Navrch rozlož plátky másla, přiklop a peč asi hodinu a půl. Pak odklop, podle potřeby můžeš kuře podlít vodou (ale nebývá to potřeba), zvyš teplotu na 200°C a peč dozlatova dalších 30 minut.
  2. Mezitím si připrav zelí. Hlávkové zelí zbav košťálu a nakrájej ho nadrobno. Na oleji orestuj nakrájenou cibuli dozlatova (ale nepřipal ji), přidej „čerstvé“ zelí, kmín, bobkový list a podlij troškou vody. Přiklop a dus asi půl hodiny. Pak přidej slité naložené zelí, dle potřeby ještě podlij troškou vody, znova přiklop a dus dalších třicet minut. Nakonec dochuť soli, pepřem, cukrem a octem.
  3. Rohlíky nakrájej na kostičky, v míse je smíchej s moukou a petrželkou, přidej sůl, žloutky a mléko. Nakonec zlehka vmíchej z bílků vyšlehaný sníh. Na pracovní plochu si připrav strečovou folii, půl těsta vlož na folii, zabal váleček, na koncích chyť přebytečnou folii a uválej v knedlíky. To samé udělej i s druhou polovinou těsta. Vař v hrnci s vodou ve folii 15 a 15 minut z každé strany. Poté knedlíky vyjmi z folie a nakrájej.
  4. Pokud máš upečené kuře vcelku, naporcuj ho, šťávu i se zeleninou a špekem slij (koření vyhoď) a v rendlíku ještě prorestuj (zredukuj, zintenzivní se chuť), dochuť solí a pepřem. Na talíře rozděl knedlíky, zelí a nakonec přidej maso se šťávou a zeleninou.

Další podobné recepty na víkendové obžerství:

Bůček se zelím a domácími knedlíky

Pečená kachna s jablky, zelím a knedlíky

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *