Sous vide: Hovězí žebra s medem, tymiánem a chilli

Sous vide: Hovězí žebra s medem, tymiánem a chilli

Pomalé vaření není v našich končinách nic nového. Čeho tím docílíte? Maso zůstane pěkně šťavnaté a všechny chutě mají šanci se krásné vmísit.

Někdo má doma sous vide hrnec, někdo ne. Pokud patříš mezi ty, co mají malou kuchyň nebo ti přijde tahle vychytávka zbytečná, ale chceš to zkusit. Pak máš i ty šanci. Udělej to jako „zastara“. Co ale opravdu budeš potřebovat je vakuovačka. Ta se dá sehnat i za dobré peníze a bude se ti určitě hodit i další uchovávání potravin. My máme tuhle od Ety a zatím nám stačí. A pak už budeš potřebovat jenom větší hrnec s pokličkou, který může do trouby. Nalij do něj vroucí vodu, ideálně z konvice tak, aby měla těch 100°C. Vlož do ní zavakuované maso, přiklop a dej do předehřáté trouby na 110°C, to ti uvnitř udrží teplotu vody 80°C. Vař dle doporučení, takové tabulky najdeš všude na internetu, co maso se může teplota lišit. A pak už postupuj podle našeho receptu. Není to vůbec těžké a ten výsledek je prostě neskutečný…

 

Hovězí žebra s tymiánem

4 porce

příprava: 8 hodin vaření + 90 minut pečení

 

Co na hovězí žebra?

1 kg hovězích žeber

1 lžíce medu

sůl a pepř

4 snítky tymiánu

2 stroužky česneku

růžový pepř

chilli vločky

3 lžíce olivového oleje

 

Jak na to?

  1. Hovězí žebra omyj, osuš a pomaž medem, osol a opepři. Přendej do vakuovacího sáčku, přidej tymián, oloupaný česnek, růžový pepř a chilli vločky podle chuti. Nakonec vlij olej. Zavakuuj a nech to přes noc v chladu uležet.
  2. Zavakuované maso vlož do hrnce sous vide a vař při teplotě 80°C asi 8 hodin. Pak vyndej žebra ze sáčku, vše dej do hrnce, přiklop a peč v předehřáté troubě při 180°C hodinu, odklop a ještě peč dozlatova dalších 30 minut. Podávej třeba s bramborovým pyré nebo s dobrým chlebem.
One Comment
  1. Vyzkoušeno, moc dobré. Dopékal jsem v remosce a na to dopečení stačila hodinka.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *