Jak na domácí pyré z manga

Jak na domácí pyré z manga

V zimě, kdy se u nás skladují vesměs jen jablka a hrušky, se nebráníme banánům, citrusovým plodům a ani mangu. Když jsou zralé a voňavé, proč je ignorovat?

Nebo ještě lépe, co je zkombinovat? Třeba takové mango. Na myšlenku udělat si doma vlastní pyré, mě přivedly marmelády s příběhem. Ne, že bych jim fušovala do řemesla, jejich mangová (nedej bože s malinou) marmeláda nemá konkurenci. Já si ale chtěla vyzkoušet pyré, kterým bychom si palačinky trošku zpestřili. V obchodech teď asi nejčastěji narazíte na odrůdu, které se říká KENT. Je oválně, zeleno-červeno-žluté a uvnitř je dužina sytě žlutá. Sladká a aromatická.

Protože se „putující“ mango sklízí polozralé, jak poznáte, že nastala jeho doba? Při nákupu si k mangu klidně čichněte, mělo by být aromatické, zmáčkněte ho, nesmí být tvrdé ani moc měkké. A když ho nakrojíte, jakmile je u pecky dužina želatinovitá, pak je plod přezrály. Je-li dužina nahnědlá (znáte to od jablek) pak je plod přemrzlý. Mango je úplně nejlepší zasyrova, ale tepelně upravené v podobě právě pyré nebo dřeně se skvěle hodí třeba na palačinky nebo lívance. Můžete ho ale přidat i do smoothie nebo bílého jogurtu.

 

Domácí pyré z manga

Na 2 skleničky na marmeládu

Příprava: 40 minut

 

Co na pyré z manga?

2 zralá manga

50 ml čerstvě lisovaného jablečného džusu

1 lžíce domácího vanilkového cukru

kousek vanilkového lusku

2 lžíce třtinového cukru

špetka mleté skořice

šťáva z limetky (nemusí být)

 

Jak na to?

  1. Mango omyj, oloupej a nakrájej na menší kousky. Přendej ho do rendlíku, zalij troškou vody a přiveď k varu. Teplotu pak hned stáhni na polovinu. Přidej vanilkový cukr, celý lusk (může být podélně rozříznutý) a třtinový cukr. Vmíchej trošku mleté skořice a nakonec přilij džus. Nech zlehka probublávat a sem tam zamíchej. Tekutina se zredukuje a pyré dostane lehce karamelovou chuť.
  2. Vař, dokud nebude mango měkké. Když není dostatečně zralé, může to trvat i půl hodiny, proto nikam nespěchej. Podle potřeby můžeš podlít i vodou. Jakmile budeš mít pocit, že je mango měkké a není v rendlíku moc tekutiny, pak to odstav a rozmixuj. Pyré je nejlepší, když je hladké, hustší až krémové. Kousky jsou spíš do dřeně. Pokud se ti zdá moc sladké, můžeš přidat i šťávu z limetky.
  3. A jak si pyré uchovat? Buď ho rovnou servíruj třeba na palačinky nebo ho přendej ještě horké do čistých sklenic na marmelády. Uzavři, dej víčkem dolů, dokud to nevychladne. Však to znáš. Po otevření ale pyré co nejrychleji sněz.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *