Načechrané palačinky s domácím mangovým pyré

Načechrané palačinky s domácím mangovým pyré

Když si chceme udělat doma radost sobě i návštěvě, pak se vrhneme na palačinky nebo lívance. Skvělé jsou s marmeládou, ale i domácí pyré není úplně od věci.

Palačinky bez dobrých vajec nikdy nebudou tak pěkně žluté. Nebudu tu říkat, jak ty od šťastných slepiček mají krásně žluté žloutky a že ty z klece mají slabé skořápky a uvnitř byste barvu někdy jen těžce hledali. Ale tohle všechno víte a určitě podporujete farmáře a bio chov slepiček. Co když se ale rozhodnete zkusit křepelčí vajíčka. Prý mají méně cholesterolu? Mají?

Na internetu jsem se dočetla, že 1 slepičí vejce o průměrné hmotnosti 50 g má okolo 220 mg cholesterolu, křepelčí pak při stejné hmotnosti (50 g) má 422 mg. Co je na tom pravdy těžko říct. Jakmile jakékoliv vejce zamícháte, pak se hodnota cholesterolu tak i tak zvyšuje. Mě jsou ale křepelčí vajíčka sympatická. A tak jsme z nich zkusili připravit i palačinkové těsto. Je to trošku dražší, ale proč si jednou nedopřát i kropenatý luxus? Případně, do těsta použijte slepičí, připravte jej na slano (bez cukru) a podávejte je se špenátem ozdobené křepelčím volským okem.

 

Palačinky s mangovým pyré

Na 1 litr mléka

Příprava: 40 minut + 1 hodina na odpočinutí těsta

 

Co na palačinky?

1 l polotučného mléka

8 vajec (asi 20 křepelčích vajec – na 1 slepičí vejce vychází asi 2,5 křepelčích)

1 lžíce domácího vanilkového cukru

kůra z 1 citronu

špetka soli

12 vrchovatých lžic polohrubé mouky (vychází to asi na 260 g)

olej na smažení

mangové pyré nebo marmeládou

 

Jak na to?

  1. Smíchej mléko s vajíčky, přidej cukr, kůru z citronu, sůl. Vyšlehej ideálně v robotu. Postupně přidávej mouku. V těstu nesmí být hrudky a mělo by být nadýchané, vytvoří se jemná pěna.
  2. Těsto dej do chladu aspoň na hodinu odpočinout. Palačinky se pak nebudou trhat, chutě se krásně prolnou. Osmahni je na pánvi potřené troškou oleje dozlatova z obou stran. Nech na rovné ploše vystydnout. Podávej s mangovým pyré nebo marmeládou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *