Načechrané palačinky s domácím mangovým pyré

Načechrané palačinky s domácím mangovým pyré

Když chceme udělat doma radost sobě i návštěvě, pak se vrhneme na palačinky nebo lívance. Skvělé jsou s marmeládou, ale i domácí pyré není úplně od věci.

Palačinky bez dobrých vajec nikdy nebudou tak pěkně žluté. Nebudu tu říkat, jak ty od šťastných slepiček mají krásně žluté žloutky a že ty z klece mají slabé skořápky a uvnitř byste barvu někdy jen těžce hledali. Ale tohle všechno víte a určitě podporujete farmáře a bio chov slepiček. Co když se ale rozhodnete zkusit křepelčí vajíčka? Prý mají méně cholesterolu. Mají?

Na internetu jsem se dočetla, že 1 slepičí vejce o průměrné hmotnosti 50 g má okolo 220 mg cholesterolu. Křepelčí pak při stejné hmotnosti (50 g) má 422 mg. Co je na tom pravdy, těžko říct. Jakmile jakékoliv vejce zamícháte, pak se hodnota cholesterolu tak i tak zvyšuje. Mně jsou ale křepelčí vajíčka sympatická. A tak jsme z nich zkusili připravit i palačinkové těsto. Je to trošku dražší, ale proč si jednou nedopřát i kropenatý luxus? Případně do těsta použijte slepičí, připravte jej na slano (bez cukru) a podávejte je se špenátem ozdobené křepelčím volským okem.

 

Palačinky s mangovým pyré

Na 1 litr mléka

Příprava: 40 minut + 1 hodina na odpočinutí těsta

 

Co na palačinky?

1 l polotučného mléka

8 vajec (asi 20 křepelčích vajec – na 1 slepičí vejce vychází asi 2,5 křepelčích)

1 lžíce domácího vanilkového cukru

kůra z 1 citronu

špetka soli

12 vrchovatých lžic polohrubé mouky (vychází to asi na 260 g)

olej na smažení

mangové pyré nebo marmeláda

 

Jak na to?

  1. Smíchej mléko s vajíčky, přidej cukr, kůru z citronu, sůl. Vyšlehej ideálně v robotu. Postupně přidávej mouku. V těstu nesmí být hrudky a mělo by být nadýchané, vytvoří se na něm jemná pěna.
  2. Těsto dej aspoň na hodinu odpočinout do chladu. Palačinky se pak nebudou trhat a chutě se krásně prolnou. Osmahni je na pánvi potřené troškou oleje dozlatova z obou stran. Nech na rovné ploše vystydnout. Podávej s mangovým pyré nebo marmeládou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *