Škola české kuchyně: Španělský ptáček s knedlíky

Škola české kuchyně: Španělský ptáček s knedlíky

Kdo by tohle jídlo nemiloval? Ukažme si na něj! Šťavnaté hovězí maso provoněné hořčicí je u nás symbolem přicházejícího víkendu. A co se zbytkem surovin? Šup s nimi do pekáčku vedle ptáčků.

Když jsme nedávno viděli v seriálu Ohnivé kuře, jak Richard Genzer na konkurzu na kuchaře ke Slepičkům servíruje španělského ptáčka s rýží, dostali jsme na něj chuť. U nás se obvykle podává s knedlíky. Tak, jak tomu velí jeho (náš) původ. A ne, že by byl španělský (ani maso není z ptáčka), název podle zdrojů na netu pochází ze dvora císaře Rudolfa II (jeho matka byla Marie Španělská). Španělští kuchaři Rudolfovi servírovali telecí závitky s nádivkou. Magdalena Dobromila Rettigová o španělském ptáčku psala jako o závitku ze zeleného listu, plněném vepřovou sekaninou. Františka Hansgirgová plnila závitek z telecího masa sardelkou a žemlí. A konečně! V 50. letech 20. století přichází na scénu hovězí závitek s náplní takovou, jakou ji známe my – pěkně s buřtem, kyselou okurkou a vajíčkem.

Španělský ptáček

4 porce

Příprava: 2,5 hodiny

Co na španělského ptáčka?

800g hovězího roštěnce

sůl a pepř

2 lžíce plnotučné hořčice

4 špekáčky

4 vařená vejce na tvrdo

10 ks nakládaných okurek (bereme od Marmelád s příběhem)

60 g špeku

2 velké cibule

2 lžíce sádla

600 ml hovězího vývaru

 

Jak na to?

  1. Maso nakrájej na plátky (asi 200 g jeden). Jemně je naklepej, osol a opepři. Namaž je z jedné strany slabší vrstvou hořčice, vychází to asi jedna lžíce na plátek. Na každý kousek masa dej ¼ podélně nakrojeného buřtu, ¼ vejce uvařeného natvrdo, ¼ nakládané okurky, klínek špeku a měsíček cibule.
  2. Předehřej troubu na 180°C. Připravené plátky masa celé zamotej, svaž režnou nití, není potřeba nijak úhledně. Rolády zprudka orestuj na sádle, tak, aby se zatáhly, a přendej je do pekáčku. Na výpeku orestuj dozlatova zbytek nadrobno nakrájeného špeku a nasekanou cibuli. Pak přidej zbylé, na malé kostičky nakrájené buřty, okurky a vejce.
  3. Vše přendej k masu do pekáčku, přidej 2 lžíce hořčice, osol a opepři. Podlij vývarem a přiklopené peč asi 2 hodiny. Podle potřeby občas podlij vývarem. Po upečení ještě dochuť solí a pepřem. Podávej buď s rýží, nebo ještě lépe s houskovým knedlíkem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *