Jezme rybu alespoň jednou týdně. Nebo lépe i dvakrát do týdne. Tak zní zákon zdravého jídelníčku. A my ho rozhodně podporujeme. Stejně tak medvědí česnek.
Protože milujeme pstruhy, jezdíme si pro čerstvé na sádky do pražských Lahovic. Tentokrát jsme se ale cestou z Prachatického Pivovaru stavili pro siveny. To je ryba, která je hodně podobná pstruhovi potočnímu. Také má na bocích „kropenatou duhu“. Stejně tak jako pstruh, se siven peče, griluje, smaží a pošíruje. Bývá větší, má lahodné, lososově růžové a šťavnaté maso. A když ho neseženete, pak ho v receptu nahraďte pstruhem.
Siven s medvědím česnekem
4 porce
příprava: 60 minut
Co na brambory?
500 g baby (nových) brambor
svazek medvědího česneku
2 stonky řapíkatého celeru i s natí
čerstvá šalvěj
sůl a pepř
olivový olej
Co na siveny?
2 větší siveny (nebo 4 menší)
sůl a pepř
olivový olej
svazek medvědího česneku
čerstvá šalvěj
nať řapíkatého celeru
Jak na to?
- Omyj brambory, nech je i se slupkou, rozpul je a přendej do pekáčku. Přidej na větší kousky nasekaný medvědí česnek, řapíkatý celer a lístky šalvěje. Osol, opepři a zakapej olivovým olejem. Peč v předehřáté troubě při 180°C doměkka, asi 45 minut. Podle potřeby promíchej během pečení.
- Připrav si siveny. Omyj je, osuš a očisti kůži, i když nemá šupiny, je lepší kůži nožem přejet. Na bocích je nařízni. Osol, opepři a zakapej olejem ze všech stran a uvnitř ryby. Dovnitř pak dej navíc celý medvědí česnek, listy šalvěje a nať z řapíkatého celeru.
- Zabal každou rybu zvlášť do alobalu a přendej na plech. Peč je v předehřáté troubě při 180°C asi 30 minut. Rozevři alobal a zkontroluj, jestli je siven hotový. V alobalu zůstane šťáva a ryba bude pěkně šťavnatá. Upečené siveny podávej s bramborami.