Vejce jako tradiční symbol Velikonoc

Vejce jako tradiční symbol Velikonoc

Bez vajec by se Velikonoce neobešly. Symbolizují život, sílu, narození, nesmrtelnost i bezpečí, které se skrývá uvnitř skořápky. Milovali je pohani, uctívají je křesťani a my jim vyjadřujeme ohromný respekt.

Troufnu si říct, že není na zemi surovina, která by v sobě skrývala tolik živin. Po pustu se vejce jedlo jako zdroj energie. Obsahuje snad všechno na co si vzpomenete, hlavně bílkoviny, tuk, vitamíny a minerální látky. Také cholesterol, ale i lecitin, který ho vyvažuje. Mnohem podstatnější než řešit, že si díky vejcím přivodíme srdeční kolaps, je naše sebekázeň. Přeci nesníme 10 vajec na posezení.  Nemusíme je jíst hned s máslem na míchačku, se slaninkou na ham and eggs. Můžou být i vařená.

Rozhodně si ale dejte záležet na výběru vajec. Pokud máte zdroj někde na farmě nebo si pro ně chodíte na trhy, pak s velkou pravděpodobností si domů odnesete šťastné vejce od šťastné slepice. Žloutek bude pěkně žlutý a bílek bude mít strukturu želatiny – tak totiž vypadá čerstvé vejce, když ho rozklepnete. Rozhodně nemyjte skořápku vodou hned, když uvidíte, že je špinavé z kurníku. Tím se naruší geniální struktura skořápky a vajíčko se začne kazit. Prostě to berte, jak to je. Zvlášť když víte, z jaké části slepice vyšlo ven… Doma vejce buďto hned snězte nebo si je uložte do chladu. V ledničce k tomu dobře poslouží box na zeleninu a ovoce.

 

Jak to, že jsou vejce i bílá?

Na Velikonoce sháníme hlavně bílá vejce, protože se dobře barví. Není to tak, že by bílé bylo lepší než hnědé nebo naopak. Je to o tom, kdo je snáší. Běžná plemena mají vajíčka dohněda, slepice s bílými ušnicemi snášejí bílá vejce. Barvu získává skořápka ve vejcovodu, to je místo, kde se ve slepici vejce „dopeče“.

 

A až se pustíte do vaření, pamatujte si, že:

Vejce by měly mít před vařením pokojovou teplotu.

Vejce se dává do studené vody (pokud je přidáváte až do horké vody, ponořte je tam za pomoci lžíce), přidejte sůl a ocet, pak přiveďte k varu, nemělo by praskat.

Jakmile vejce hned vyplave na povrch, je pravděpodobně zkažené.

Na měkko – vařte 3 minuty

Na hniličko – vařte 4 minuty

Na tvrdo – vařte 7 minut (někdo má rád uvařenější – tak 8-10 minut)

Pak je hned zalijte studenou vodou, budou se vám snadněji loupat, pokud se je tedy nechystáte barvit…

 

Jak se slaví Velikonoce den po dni?

  1. Škaredá středa nevadí, když se vám v kuchyni ten den něco nepovede, ba naopak! Pusťte se do sladkého trhance nebo třeba potrhejte na pánvi omeletu.
  2. Zelený čtvrtek dopřejte si pěknou dávku zeleného na talíři. Ve hře by měl být rozhodně hrášek, špenát, čertsvé bylinky. Přidejte je třeba do polévky. V tento den se pečou i jidáše.
  3. Velký pátek zapomeňte v tento den na maso, jediné, co můžete je ryba.
  4. Bílá sobota tento den končí půst. Pusťte se do pečení sladkého mazance.
  5. Boží hod velikonoční (neděle) – konečně maso! Podávalo se hlavně jehněčí, ale jakékoliv mladé maso se počítá. Upečte si i sladkého beránka.
  6. Velikonoční pondělí – máme spojené hlavně s nádivkou a sbíráním kopřiv. Jí se všechno z vajec, aby ne, když je koledníci domů přinesou v košíku.

 

 

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *