Velikonoční mini mazance na snídani

Velikonoční mini mazance na snídani

Péct mazance není úplně jednoduchá záležitost. Jejich příprava zabere docela dost času. Výsledek může být nejistý. Tak proč se zbytečně trápit, když to jde snadno?

Obvykle peču klasické mazance, pěkně s křížem nahoře. Občas se modlím, jestli se nerozjedou, to pak bude placka místo krásného bochánku. A další věc je, že se nikdy při snídani nesní celý mazanec, takže krájíme a on okorává na stole. Letos jsem si řekla, že s trápením je konec a upekla jsem tyhle mini mazance (a ano stejně jako u koblih jsem použila muffinovou formu). Na svátečním stole vypadají skvěle, každý má svůj mazanec, namaže si ho čím chce a může si ho i namočit do čaje. Pro mě za mě…

 

Kočičky jako symbol Velikonoc

Tyhle pupeny vrby jívy by u vás doma neměli o Velikonocích chybět. Je to starý křesťanský zvyk. Světí se v kostele na Květnou neděli a příští rok na Popeleční středu se pálí.

 

Velikonoční mini mazance

10 mini mazanců

příprava: 80 minut + 90 minut kynutí

 

Co na mini mazance?

170 ml plnotučného mléka

15 g čerstvého droždí

300 g hladké špaldové mouky + na podsypání

40 g třtinového cukru

1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 bio vanilkový cukr)

špetka soli

1 lžička mleté skořice

kůra z 1 bio citronu

1 vejce

40 g másla + dalších 50 g na pomazání

2 hrsti rozinek

hrst nasekaných vlašských ořechů

plátky mandlí na ozdobu

1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

1 lžička tuzemáku (nemusí být)

moučkový cukr na posypání

máslo a marmeláda k podávání

 

Jak na to?

  1. Do nahřátého (ale ne horkého) mléka rozdrob droždí, přidej trošku z odměřeného cukru a nech v teple vzejít kvásek. Zabere to tak 5 minut. Mezitím prosej mouku do mísy od robota. Přidej cukry, špetku soli, skořici a kůru z citronu. Rozklepni k nim celé vejce a přilej rozpuštěné vlažné máslo.
  2. Nakonec vmíchej vzešlý kvásek a v robotu propracuj hladké těsto. Můžeš i ručně, ale je to hodně pracné, těsto se nesmí lepit, někdy to trvá i víc jak 10 minut, tak buď trpělivá/ý. Těsto ještě zlehka na pomoučněném vále propracuj, přendej ho do mísy a přikryj utěrkou. Nech ho v teple kynout minimálně 50 minut (ideální je tak hodinka).
  3. Nakynuté těsto ještě propracuj spolu s rozinkami (část si jich nech na ozdobu) a nasekanými vlašskými ořechy. Rozděl na 10 dílů, z těch udělej koule tak akorát do dlaně. Jednotlivé mini mazance vlož do máslem vymazané formy na muffiny. Přikryj utěrkou a nech ještě 30 minut kynout.
  4. Mezitím rozehřej máslo, přidej k němu pomerančovou šťávu, tuzemák a zbývající rozinky. Předehřej si troubu, my pečeme v páře Plus Steam (od Electroluxu), přidáme na dno trouby 200 ml vody. Po nakynutí mazance potři máslovou směsí, ozdob rozinkami a peč při 150°C dozlatova, asi 40 minut. Průběžně můžeš mini mazance ještě pomazat směsí.
  5. Nech vychladit na mřížce, pak vyndej, z muffinové formy to jde opravdu snadno. Zlehka zasyp moučkovým cukrem a podávej s máslem a třeba i marmeládou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *