Velikonoční menu: Tradiční nádivka s uzeným a kopřivami

Velikonoční menu: Tradiční nádivka s uzeným a kopřivami

Na svátečním stole by neměla chybět tradiční nádivka. Natrhejte si kopřivy a použijte tři druhy masa. To je ten správný základ!

Když se poštěstí, a Velikonoce připadnou až na duben, pak máme velkou šanci, že už budou na zahradě vzrostlé kopřivy i libeček. Můžeme si zajít nasbírat medvědí česnek. A pak už nám nic nebrání pustit se do přípravy hlavičky, jak se taky jinak u nás nádivce říká. Podávejte ji jako hlavní chod a nezapomeňte ani na jarní uzenou polévku s kroupami a bylinkami.

Co možná nevíte o kopřivách

Mladé listy podle mě tolik nežahají, ale i tak si beru zahradní rukavice a vytrhávám je i s kořeny. Když mě nějaká náhodou žahne, pak si opakuju, jak jsou kopřivy zdravé. Obsahují hodně vitaminů (hlavně C, B2 a B6) a taky chlorofyl (ten působí protizánětlivě). Mladé kopřivy se dávají kromě nádivky i do polévek, skvělé jsou v játrových knedlíčkách, zkuste je přidat i do karlovarského knedlíku.

Velikonoční nádivka

4 porce

příprava: 3 hodiny i s vývarem

Co na nádivku?

1 kuřecí prsa

200 g předního telecího masa

200 g uzeného masa

1 mrkev

1 petržel

¼ celeru

koření na vývar (bobkový list, nové koření, celý pepř)

2 hrsti nasekaných kopřiv

hrst nasekaného medvědího česneku

hrst nasekaného libečku

hrst nasekané petrželky

hrst nasekané pažitky

200 g baby špenátu

2 jarní cibulky

12 toastových chlebů

300 ml smetany ke šlehání 33%

200 ml vývaru z masa

6 vajec (zvlášť žloutky a bílky)

sůl a pepř

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy (může být i pečicí papír)

Jak na to?

  1. Uvař maso. Kuřecí, telecí a koleno dej do horké vody a vař asi 30 minut. Poté slij, přendej do čisté vody, přidej očištěnou a na menší kousky nakrájenou zeleninu a koření. Vař při nízké teplotě doměkka, asi 2 hodiny. Ze začátku sbírej pěnu z povrchu.
  2. Nasekej bylinky, baby špenát a jarní cibulky. Toastový chléb nakrájej na menší kostičky. Namoč je ve smetaně smíchané s vychladlým vývarem. Přidej žloutky, vše zelené, na menší kousky nakrájené maso, osol a opepři. Vyšlehej z bílků sníh a ten zlehka zapracuj do nádivky.
  3. Formu vymaž máslem a vysyp strouhankou. Dovnitř rozlož směs na nádivku. Peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 50 minut.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *