Variace na svíčkovou omáčku s králíkem

U nás doma můžeme svíčkovou jakkoliv. At už klasiku s hovězím masem nebo třeba jarní verzi s králíkem. Nikdy ale nesmí chybět kořenová zelenina, koření, bylinky, karamel a domácí knedlíky.

Když nám někdo řekne, že existuje milion receptů na svíčkovou omáčku, vyděsíme se. Protože podle nás je jen jeden recept, a to ten, co si každý z nás dědí v rodině po generace. Jediné, co občas změníme je maso. Recept a postup přípravy ale zůstává pořád stejný. O čem se ale doma pokaždé dohadujeme je, které knedlíky uvaříme. A pak také styling. Ani jeden z nás nemusí terč. Tedy plátek citronu se šlehačkou (jedině živočišného původu) a brusinkami. Dobře, brusinky milujeme, ty tam jsou vždycky…

 

Svíčková omáčka s králíkem

4 porce

příprava: 2,5 hodiny vaření + 12 hodin marinování

 

Co na lák na svíčkovou omáčku?

2 mrkve

1 petržel

¼ celeru

1 cibule

2 plátky citronu

2 cm velký kořen oloupaného zázvoru

2 hřebíčky

2 bobkové listy

5 kuliček pepře

3 kuličky nového koření

3 kuličky jalovce

1 lžíce sušeného tymiánu (může být i čerstvý)

4 listy šalvěje

1 lžička soli

2 lžíce octa

600 ml vody

 

Co na svíčkovou omáčku s králíkem?

1 celý králík naporcovaný

2 lžíce másla

zeleninový vývar nebo voda na podlévání

1 -2 smetany ke šlehání (33%) podle chuti

sůl a pepř

šťáva z citronu na dochucení

2 lžíce krupicového cukru

1 lžíce másla

naložené brusinky na servírování

 

Recept na knedlíky zde

 

Jak na to?

  1. Připrav si lák. Vlož do rendlíku očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli rozkroj na dvě poloviny. Přidej plátky citronu, zázvor, koření a bylinky. Zalij vodou. Vmíchej sůl a ocet. Při nižší teplotě vař asi tak 25 minut. Odstav a nech vychladnout.
  2. Do vychladlého láku nalož naporcovaného králíka a nech přes noc marinovat. Pak vyndej maso, přeceď lák, vyhoď zázvor a bobkový list. Zeleninu v pekáčku orestuj na másle, přidej maso a zalij lákem. Přiklop a peč v předehřáté troubě při 180°C asi 1,5 hodiny.
  3. Průběžně kontroluj, dolij vývarem nebo vodou podle toho, kolik chceš finální omáčky. Jakmile je maso měkké, dej si ho stranou. Z plátků citronu odstraň kůru a omáčku rozmixuj dohladka.
  4. Omáčku přelij ji zpátky do pekáčku a na plotně ji přiveď k varu. Tepotu stáhni, přilij smetanu a dochuť solí, pepřem, šťávou z citronu a karamel. Ten si připravíš tak, že rozehřeješ máslo, vmícháš cukr a za stálého míchání necháš zkaramelizovat. Podávej s knedlíky a brusinkami.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *