Bylinkové grissini s jogurtovým dipem

Den dětí se u nás slaví v teenage stylu. Upečou se italské grissini s bylinkami a parmazánem. Připraví se dip a pak už se jen slaví, ideálně bez rodičů.

V Itálii se tyhle kynuté tyčinky podávají snad v každé restauraci. Jsou křehké a můžou být dlouhé až 70 cm. Základem je pšeničná mouka, voda a droždí. Já je potírám olivový olej, protože mám ráda, když jsou zároveň vláčné. Ale ty pravé grissini jsou takové, které nahlas křupnou, když je rozlomíte. Musí se z nich při pečení dostat všechen vzduch. Vlastně do nich ani nepatří bylinky. Jenže znáte to, když chcete víc – více chuti bylinek, sýra a mořské soli. A pozor! Rozhodně nemusí být dozlatova upečené.

Něco málo z historie grissini:

Říká se, že když byl jeden ze synů italského krále Vittoria Emanuela II. malý (jméno se mi nepovedlo najít), byl špatný jedlík. Nechtěl chleba! Lékař se domníval, že je jeho odpor způsobený poruchou zažívání a proto poprosil dvorního pekaře, aby princovi upekl chléb bez měkké střídky. A tak vznikla a mezi turínskými pekaři zakotvila tato dlouhá, tenká a křehká tyčka z chlebového těsta.

 

Bylinkové grissini

asi 50 kusů

příprava: 60 minut + 60 minut kynutí

 

Co na grissini?

500 g hladké mouky + na zaprášení

1 lžíce mořské soli

300 ml teplé vody (ne horké!)

1 kostka čerstvého droždí (42 g)

1 lžička třtinového cukru

1 lžíce sušeného tymiánu

1 lžíce sušené bazalky

½ lžičky sušeného česneku (nemusí být)

40 g nastrouhaného parmazánu

olivový olej smíchaný se solí na potření

 

Co na jogurtový dip?

200 g bílého jogurtu

nať řapíkatého celeru (nebo čerstvé bylinky)

mořská sůl

růžový pepř

olivový olej

šťáva z citronu na dochucení

 

Jak na to?

  1. Prosej mouku do mísy a přidej sůl. Do hrnku nalij vlažnou vodu, rozdrob do ní kvásek a přidej cukr. Nech v teple vzejít kvásek, bude to trvat asi 5 minut. Přilij kvásek k mouce, přidej bylinky, česnek a najemno nastrouhaný parmazán. Vypracuj v robotu hladké těsto. Nech ho v teple kynout minimálně 60 minut.
  2. Předehřej si horkovzdušnou troubu na 160°C. Nakynuté těsto vyválej na plát asi 1 cm tlustý a krájej max 1 cm široké proužky. Ty přendávej na plechy vyložené pečicím papírem. Nám to vyšlo na 4 plechy. Než to doděláš, můžou zatím kynout.
  3. Potři grissini olivovým olejem smíchaným s troškou soli. Peč dorůžova, asi 30 minut. Nech na roštu vystydnout. Když je nesníte doma hned, klidně je nech v kuchyni „doschnout“, budou pak křupavější.
  4. Podávej s dipem z bílého jogurtu, s nasekanou natí řapíkatého celeru, dochuť solí, pepřem, olivovým olejem a šťávou z citronu.

Baví tě italské pečivo? Recept na focacciu najdeš zde

Slepicarnablog_focaccia

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *