Jak na domácí bezinkovou šťávu

Je milovaná a v sezoně dost IN. O kom je řeč? O bezinkové šťávě, která se hodí v létě k přípravě domácí limonády a v zimě dobře ladí se zázvorem a horkou vodou.

Když se pustíte do bezinkové šťávy na poprvé, určitě se vám budou hodit rady, které jsme dostali od naší Kamči. Ta vyrábí pro celou rodinu různé sirupy, šťávy a teď i pampeliškový med. A my jí za recept a pomoc moc děkujeme!

  1. Bezové květy sbírej někde mimo frekventovanou silnici, ať jsou květy co nejčistší.
  2. Ideální jsou tehdy, když pár dnů neprší, svítí sluníčko a jsou hodně opylované.
  3. Květy při sběru neoklepávej, ani je potom neoplachuj! Nesbírej je po dešti, pak na nich není „chtěný“ pyl.
  4. Rozvar můžeš dělat i jen z bílého cukru, šťáva pak nebude tolik hnědá (my to ale pijeme zdravěji:-).
  5. Do horkého rozvaru můžeš přidat i čerstvý kořen zázvoru, to oceníš hlavně v zimě.
  6. Pokud se ti šťáva zdá hodně sladká, dávej si do skleničky nakrájený citron nebo limetku.

 

 

Bezinková šťáva by Kamča

asi 6 l šťávy

příprava: 40 minut + čas na sběr + 30 hodin louhování

 

Co na bezinkovou šťávu?

50 bezinkových květů

2 l vody

1 kg třtinového cukru

1 kg krupicového cukru

3 citrony (můžeš použít i limetky)

20 g kyseliny citronové

 

Jak na to?

  1. Bezinkové květy dej do velké nádoby, ideálně takové, kterou můžeš přiklopit. Z vody a cukru si připrav rozvar. Vař 1 minutu, pak odstav a nech chladnout, asi 10 minut.
  2. Cukrovým rozvarem zalij květy, přidej na kolečka nakrájené citrony a zamíchej. Přiklop a nech 30 hodin louhovat. Když to dáš ledničky, nemusíš to ani přiklápět.
  3. Pak sceď šťávu, ideálně přes plátýnko, aby ti tam nezůstaly různé nečistoty, do hrnce. Vmíchej kyselinu citronovou a plň do čistých, uzavíratelných lahví.
  4. Co nevypiješ hned, tak raději zavař. Lahve se šťávou dobře uzavři, vlož do myčky a spusť program na co nejvíc. Zavařené lahve se šťávou skladuj ideálně někde v chladu a pokud možno i v tmavém prostředí.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *