Letní klasika: Zeleninové lečo s buřtem

Letní klasika: Zeleninové lečo s buřtem

Když se u nás doma o prázdninách nevědělo CO vařit, tak přišlo na řadu lečo. Co se hned nesnědlo, šlo rovnou do zavařovačky.

S oblibou se pokaždé mámy ptám, jak ho dělá – je to takový náš rituál. Není v tom žádná věda, pár základních surovin, čas na krájení a dušení, aby se všechny chutě propojily. A bude se jim to dařit ještě víc, když vše orestujete na vepřovém sádle a nebudete šetřit na kvalitní uzenině – říká můj chef.

Lečo jako od maminky

4 porce

příprava: 45 minut

Co na lečo?

500 g slovenských paprik

500 g masitých rajčat

1 cibule

2 buřty

1 lžíce vepřového sádla

sůl a pepř

petrželka

4 vejce

čerstvý chléb

 

Jak na to?

  1. Papriky zbav semínek a stopky a nakrájej je na tenčí plátky, přendej na talíř. Rajčata nakrájej na měsíčky a dej na další talíř. Oloupej cibuli a nadrobno ji nasekej. Buřty také oloupej a nakrájej na menší kousky. Rozehřej v hrnci sádlo, orestuj na něm cibuli, pak přidej buřty a restuj dohromady, dokud se buřty “nezatáhnou”.
  2. Vmíchej nakrájené papriky a restuj asi 3 minuty, potom přidej rajčata, přiklop a dus do změknutí paprik, asi 10 minut. Osol, opepři a rozmíchej do leča vejce. Krátce podus, aby se vejce uvařila. Nakonec přidej nasekanou petrželku a servíruj, ideálně s čerstvým chlebem.

 

2 Comments
  1. Ahoj,
    ja odporucam pridat aj cesnak 1-2 struciky, ta perzelka sa mi tam nehodi a ani sa to nedava pokial viem… 🙂
    Ludo

    1. Ahoj, děkujeme za komentář. Česnek nedáváme, protože ho nemůžeme:-( Petrželka se u nás doma opravdu do leča dává:-)

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *