Pečeme bez másla koláč s rybízem

Francouzi by se při představě dezertu bez másla obraceli v hrobě. Jenže, co když je drahé? Pak i olejová buchta může být tou správnou pečící revolucí, když máte #chutzazitvic.

Rozhodla jsem se bojkotovat drahé máslo. A to i když ho tak miluju a všechny naše koláče, bábovky i slané italské pečivo jsou jím plné. Na druhou stranu je ta částka doslova bláznivá, člověk se vrátí z dovolené a toto? A tak jsem vzala zakysanou smetanu, bílý jogurt, olej a nasbírala jsem rybíz na zahradě. Koláč je stejně tak dobrý, vláčný a za polovinu peněz.

 

Olejový koláč s rybízem

1 pekáč

příprava: 70 minut

 

Co na koláč?

4 vejce

200 g třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

kůra z 1 citronu

200 g zakysané smetany

150 g bílého jogurtu

300 g hladké mouky + na vysypání formy

1 kypřící prášek (bez fosfátů)

100 ml řepkového oleje + na vymazání formy

rybíz

moučkový cukr

 

 

Jak na to?

  1. Vejce utři v robotu spolu s cukry a kůrou z citronu. Postupně přidej zakysanou smetanu, jogurt a vmíchej mouku. Nakonec přidej prášek do pečiva a jen zlehka vmíchej olej.
  2. Předehřej si troubu na 180°C. Vymaž formu olejem a vysyp moukou. Těsto rovnoměrně nalij do formy. Nahoru rozděl kuličky rybízu. Peč dozlatova, asi 50 minut.
  3. Že je koláč uvnitř hotový poznáš, když do něj píchneš špejlí a zůstane suchá. Nech vychladnout na mřížce a posyp moučkovým cukrem.

 

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *