Jak na domácí bramborové gnocchi

Kdo miluje italskou kuchyni, ten si s láskou dává i gnocchi. Stačí přidat olivový olej, provonět to zlehka uzeninou a bylinkami.

To je tak jednoduché, až je to nudné. Takže, co si rovnou udělat domácí bramborové gnocchi krok za krokem? Jsme národ „bramborářů“, pár jich máme vždycky doma. Stejně tak mouku, vejce a sůl. A pak už je to jen na trpělivosti, chce to trošku zručnosti a fantazie, s čím si uvařené gnocchi smíchat. Jestli jen s chilli, česnekem a olivovým olejem nebo třeba s pestem.

 

Gnocchi s parmskou šunkou

4 porce

příprava: 60 minut

 

Co na gnocchi?

6 menších brambor (po oloupání je to asi 600 g)

200 g hladké mouky + na podsypávání

1 vejce

1 lžička soli

2 lžíce olivového oleje

4 plátky parmské šunky

1 lžíce másla

8 sušených rajčat

2 jarní cibulky

2 hrsti čerstvé petrželky

sůl a pepř

růžový pepř

parmazán

Jak na to?

  1. Brambory uvař i ve slupce do měkka, trvá to asi 20 až 30 minut podle velikosti. Nech vychladnout, pak oloupej a najemno nastrouhej ideálně na kuchyňskou plochu. Přidej mouku, vejce a sůl. Propracuj těsto. Bude hodně sát, tak se neboj přidávat mouku, dokud se nebude lepit.
  2. Těsto rozděl na užší díly, a ty pak vyválej na ruličky a ty ještě rozděl na menší gnocchi. Vidličkou je „promáčkni“ a odlož na plochu posypanou moukou. Nedávej je blízko k sobě, ať se nepřilepí.
  3. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Já ji ještě solím. Na pánvi na olivovém oleji opeč parmskou šunku z obou stran dozlatova. Přendej ji na kuchyňskou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk. Do stejné pánve přidej máslo, orestuj nadrobno nakrájená sušená rajčata a jarní cibulku. Nesmí se připálit. Odstav.
  4. Gnocchi uvař ve vroucí osolené vodě, stačí 1 až 2 minuty, dokud nevyplavou napovrch. Případně jim pomoz vařečkou. Slij a přidej je do pánve. Smíchej s prsty nadrcenou parmskou šunkou, nasekanou petrželkou, dochuť solí, pepřem a drceným růžovým pepřem. Přendej na talíře a ozdob kousky parmazánu.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *