Jak na skořicové šneky s pudingem a ostružinami

Nevadí, že ještě není podzim. Kynuté těsto v kombinaci se skořicí my doma můžeme kdykoliv. A když nám na zahradě dozrávají ostružiny, pak tyhle šneci jsou k nedělní svačině tzv. MUST HAVE.

Jasně, že se k nim hodí i nastrouhaná jablka, v rumu (pardon tuzemáku) naložené rozinky nebo třeba zkaramelizované plátky hrušek a na sucho opražené plátky mandlí. Nebo třeba švestky! Můžete použít jakékoliv sezonní ovoce, přidat puding nebo šodó, důležitý je základ. A tím jsou právě tyhle skořicový šneci.

 

Skořicoví šneci s pudingem

Asi 9 šneků

Příprava: 2 hodiny

 

Co na těsto?

250 g hladké mouky + na zasypání

12 g čerstvého droždí

2 lžíce třtinového cukru

160 ml plnotučného mléka

40 g másla

špetka soli

kůra z 1 citronu

 

Co na náplň?

60 g rozpuštěného másla

50 g skořicového cukru (míchám třtinový s mletou skořicí)

1 vanilkový puding

500 ml plnotučného mléka

3-4 lžíce vanilkového cukru (míchám třtinový s vanilkovým luskem)

ostružiny na ozdobu

Jak na to?

  1. Do prosáté mouku v míse udělej důlek, do něj rozdrob droždí, zasyp lžící cukru a zalej 80 ml teplého (ne horkého!) mléka. Navrch nahrň trošku mouky z okrajů, přikryj čistou utěrkou a nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.
  2. Rozehřej máslo, přidej zbývajících 80 ml teplého mléka, druhou lžíci cukru, špetku soli a kůru z citronu. Vše přidej k vzešlému kvásku. V robotu vypracuj hladké, nelepivé těsto, když by se přeci jen lepilo, můžeš ještě přidat trošku mouky, ale zas to nepřeháněj! Těsto přendej do mísy, zlehka ho posyp moukou, přikryj utěrkou a nech kynout v teple hodinu.
  3. Poté na pomoučněné ploše vyválej podlouhlý plát maximálně 1 cm tlustý. Potři ho rozehřátým máslem a posyp skořicovým cukrem. Z té delší strany postupně roluj a průběžně pomazávej máslem a zasypávej skořicovým cukrem. Jakmile budeš mít roládu, krájej asi 5 cm široké šneky. Skládej je u sebe do předem máslem vymazané pečicí formy. Zalij zbývajícím máslem a posyp zbývajícím skořicovým cukrem. Nech v teple kynout ještě 30 minut.
  4. Předehřej si troubu na 180°C. Peč v ní skořicové šneky dozlatova, asi 15 až 20 minut.
  5. Ke konci pečení si ve vodní lázni připrav puding dle návodu na obalu. Odvaž si mléko, větší část přelij do hrnce, v té menší vyšlehej sypký puding s vanilkovým cukrem. Přelij do hrnce a za stálého míchání přiveď k varu. Vař 1 minutu. Poté odstav.
  6. Upečené šneky zalij opatrně pudingem a ozdob ostružinami. Nech v chladu ztuhnout puding. Pak teprve podávej.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *