Sekaná pečeně upečená na cesty

Prázdniny sice už končí, ale léto je tu zatím s námi. Zabalte si s sebou na výlet sekanou v chlebu a vyrazte na víkend do přírody.

Pamatujete si, jak vám máma balila na cestu řízek? U nás to byla i sekaná. Prostě něco, co může být velká svačina nebo menší oběd zároveň. Něco, na co se pravděpodobně bude lepit papírový ubrousek. Však to znáte. Sedíte ve vlaku nebo v autobuse a hned jak se dveře zavřou, začne vás honit mlsná. Na to, co nám připomíná dětství, prázdniny, mámu, tátu, tábor a tak vůbec… Připomeňte si to s námi i vy a upečte si tuhle klasiku – sekanou.

 

Sekaná pečeně s chlebem

2 šišky (4-6 porcí)

příprava: 80 minut

 

Co na sekanou?

3 plátky toastového chleba

100 ml smetany 33%

1 vejce

1 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)

2 středně velké cibule

2 lžíce hořčice + na chleba

1 lžička drceného kmínu

1 lžička sladké papriky

1 lžíce oregana

1 lžíce majoránky

½ lžičky mletého pepře

1 lžička soli

strouhanka na zahuštění

chléb, kyselá okurka a červená cibule na podávání

Jak na to?

  1. Nakrájej toastový chleba na malé kostičky, dej je do misky, přidej smetanu s rozšlehaným vejcem. Nech namáčet.
  2. Vyndej z ledničky vychlazené maso, v robotu ho hnětačem promíchej, klidně 5 minut, krásně se spojí na „kaši“. Přidej k masu hořčici, koření, sůl a pepř a stále míchej.
  3. Nakonec přidej namočený toastový chléb i se zbytkem smetany a vejce. Dál to míchej, ať se všechny chutě a konzistence spojí. Zahusti strouhankou podle potřeby.
  4. Mokrýma rukama vytvaruj dvě šišky. Přendej je na plech a zapíchni do nich po dvou párátkách. Sekané peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 50 minut. Průběžně maso potírej vodou, nebude ti praskat.
  5. Hotové a trošku vychladlé sekané nakrájej na plátky, podávej je s chlebem pomazaným hořčicí, navrch dej plátky kyselé okurky a cibule.

 

 

 

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *