Sekaná pečeně upečená na cesty

Sekaná pečeně upečená na cesty

Prázdniny sice už končí, ale léto je tu zatím s námi. Zabalte si s sebou na výlet sekanou v chlebu a vyrazte na víkend do přírody.

Pamatujete si, jak vám máma balila na cestu řízek? U nás to byla i sekaná. Prostě něco, co může být velká svačina nebo menší oběd zároveň. Něco, na co se pravděpodobně bude lepit papírový ubrousek… Však to znáte. Sedíte ve vlaku nebo v autobuse a hned jak se zavřou dveře, začne vás honit mlsná. Máte chuť na to, co vám připomíná dětství, prázdniny, mámu, tátu, tábor a tak vůbec… Připomeňte si to s námi a upečte si tuhle klasiku – sekanou. 

Sekaná pečeně s chlebem

2 šišky (4-6 porcí)

příprava: 80 minut

Co na sekanou?

3 plátky toastového chleba

100 ml smetany ke šlehání (33%)

1 vejce

1 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)

2 středně velké cibule

2 lžíce hořčice + na chleba

1 lžička drceného kmínu

1 lžička sladké papriky

1 lžíce oregana

1 lžíce majoránky

½ lžičky mletého pepře

1 lžička soli

strouhanka na zahuštění

chléb, kyselá okurka a červená cibule na podávání

Jak na to?

  1. Nakrájej toastový chleba na malé kostičky, dej do misky, přidej smetanu s rozšlehaným vejcem. Nech namáčet.
  2. Vychlazené maso promíchej v robotu (použij nástavec ve tvaru háku). Dej tomu čas, klidně 5 minut, krásně se spojí na „kaši“. K masu přidej hořčici, koření, sůl a pepř a stále míchej.
  3. Nakonec přidej namočený toastový chléb i se zbytkem smetanové směsi. Dál míchej, ať se všechny chutě a konzistence spojí. Zahusti strouhankou podle potřeby.
  4. Troubu předehřej na 180°C. Mokrýma rukama vytvaruj dvě šišky. Přendej je na plech a zapíchni do nich po dvou párátkách (sekaná udrží tvar). Sekané peč dozlatova, asi 50 minut. Průběžně maso potírej vodou, nebude ti praskat.
  5. Hotové a trošku vychladlé sekané nakrájej na plátky. Dva krajíce chleba namaž hořčicí, mezi ně dej plátek či dva sekané, přidej okurku a cibuli. A vzhůru na výlet!

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *