Pečená švestková povidla v troubě

Bojíte se zkoušet a kombinovat nové věci? Pojďte mít s námi #chutzazitvic a upečte si třeba takové povidla s „vánočním“ kořením.

Povidla se obvykle vaří, i když ty hruškové se i pečou. Připravují se s nadměrným množstvím cukru, přidává se i troška octa. A co víc? Musíte je průběžně míchat. Ale když se k vám dostanou švestky „za pakatel“, protože je jejich sezona v plném proudu, pak máme pro vás tip. Co nejméně práce za co nejlepší voňavá povidla. Stačí je upéct se skořicí, badyánem, můžete přidat i anýz, chilli vločky nebo kvalitní hořkou čokoládu.

A co pak s pečenými povidly, co vypadají jako džem?

Můžete je dát na smažené bramborové placky, přidat je k pečeným kachním prsům, naplnit povidly rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó… Určitě vás napadne milion jiných variací. My je doma mlsáme jen tak, na lžíci.

 

Pečená švestková povidla

2 hlubší plechy (asi 8 sklenic po 200 ml)

příprava: 1,5 hodiny + zavaření v myčce

 

Co na švestková povidla?

6 kg zralých švestek

4 tobolky skořice

4 hvězdičky badyánu

4 lžíce třtinového cukru

2 lžičky kyseliny citronové (když jsou švestky kyselé, nemusí být)

med na dochucení

Jak na to?

  1. Předehřej si troubu na 180°C. Omyj a vypeckuj švestky, přendej je na plechy. Rozlož je tam rovnoměrně. Posyp cukrem, stačí troška, pokud jsou sladké. Rozděl skořice a badyán.
  2. Vlož plechy do trouby a peč (ze shora i zezdola) švestky do změknutí, asi hodinu. Brzy vypustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat. Vyndej plechy, vyhoď skořici a badyán.
  3. Postupně přidávej upečené švestky i se šťávou do nádoby od ponorného mixéru. Mixuj, nemusíš úplně dohladka, naopak je lepší, když to má strukturu. Vmíchej kyselinu citronovou a nakonec podle chuti můžeš povidla dosladit medem.
  4. Zavařovací sklenice i víčka vypláchni horkou vodou a nech okapat. Někdo používá i alkohol typu vodka na vypláchnutí. Víčka osuš. Sklenice naplň až nahoru povidly, zavři víčky a otoč dnem vzhůru.
  5. Já je pak ještě zavařuju v myčce na nejvyšší program, uchovávám je pěkně v chladu, suchu a temnotě spižírny. Povidla, která otevřeme, buď hned sníme nebo je dáme do ledničky, i tady platí pravidlo zkonzumovat je do 48 hodin.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *