Jak na plněné papriky s rajskou omáčkou

Jak na plněné papriky s rajskou omáčkou

Tahle česká klasika (se slovenskými paprikami) patří u nás v rodině mezi nejoblíbenější víkendová jídla. Ještě, aby ne! Vaří je i můj šéf u sebe v jídelně…

O tom, že je to bezpochyby top recept svědčí i jeho hledanost na internetu. Experimentovat se zde nevyplácí. Když si k omáčce přičichnete, když ji ochutnáte, musí mít přesně takovou chuť, na kterou si pamatujete z dětství. Papriky musí být zelené, slovenské, rozhodně ne žluté nebo červené! Nesmí chybět rýže, mrkev, mix mletého masa, rajský protlak a to správné koření. Domácí vývar je nutnost a nezapomeňte na knedlíky, ty musí být nadýchané jako peřina.

 

Plněné papriky s rajskou omáčkou

4 porce

Příprava: 2 hodiny

 

Co na paprikové lusky?

100 g rýže (používáme parboiled)

500 g mletého masa (mix vepřové s hovězím)

sůl a pepř

8 slovenských paprik

1 lžíce vepřového sádla

50 g špeku

2 mrkve

3 kuličky nového koření

2 bobkové listy

1 lžíce tymiánu

400 ml hovězího vývaru

300 g rajčatového protlaku

400 ml smetany ke šlehání (33%)

krupicový cukr a šťáva z citronu na dochucení

 

Co na kynuté houskové knedlíky?

250 ml plnotučného mléka

špetka krupicového cukru

10 g droždí

500 g hrubé mouky

1 vejce

špetka soli

1 houska

 

Jak na to?

  1. Uvař rýži podle návodu, nech ji vychladnout a pak ji smíchej s mletým masem. Směs osol, opepři a naplň jí očistěné papriky. Na sádle orestuj na nakrájený špek a mrkev. Přendej do pekáčku, navrch dej naplněné papriky, přidej nové koření a bobkový listy, tymián, trošku soli a kuličky pepře. Přiklop a peč v předehřáté troubě při 180°C asi hodinu. Průběžně podlévej vývarem.
  2. Připrav si kvásek na těsto na knedlíky. Do vlažného mléka (stačí jen 50 ml z celkového množství) nasyp cukr a droždí, zlehka promíchej a nech v teple asi 2 minuty odpočívat. Do mísy nasyp mouku, doprostřed udělej důlek, rozklepni do něj vejce, přidej sůl, vzešlý kvásek a zbývající vlažné mléko. Nech chvilku v teple odpočívat. Mezitím nakrájej housku na malé kostičky. Přendej je do mísy k mouce. Vypracuj (ideálně v robotu) těsto. Přikryj ho čistou utěrkou a nech v teple kynout 30 minut.
  3. Poté z nakynutého těsta na pomoučněné ploše vypracuj dva oválné knedlíky. Nech je zase kynout, dokud nepřivedeš osolenou vodu v hrnci k varu. Použij velký hrnec, knedlíky ještě nakynou! Vař je nejdříve z jedné strany 8 minut, poté je otoč a vař dalších 8 minut. Vyndej, propíchni špejlí a nakrájej ideálně režnou nití. Vlož je zpátky do mísy, přikryj utěrkou a nech v teple odpočívat.
  4. Upečené papriky vyndej, výpek ze špeku, mrkve a koření smíchej s rajčatovým protlakem. Prohřej, vyndej bobkový list a nové koření a omáčku rozmixuj. Nalij ji zpátky do pekáčku, dolij vývar, prohřej a dochuť smetanou, cukrem, šťávou z citronu, solí a pepřem. Papriky vlož do omáčky a ještě dohromady prohřej. Podávej s knedlíky.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *