Klasická houbová omáčka s masem

Ještě stále houby rostou a podzimní víkend je tu! Tak vyrazte a doma si pak upečte vepřové maso s houbovou omáčkou a rýží. Nebo knedlíky.

Doma se občas dohadujeme, jak připravit maso na houbách. Já miluju roštěnou, plátky masa pečené s houbami a podávané s domácími knedlíky. Naše dcera má nejraději „výpečky“ s rýží a můj chef to zase připravuje s moukou a mnohem jednodušeji než já. Orestuje cibulku, přidá maso, počká, až vypustí šťávu, vmíchá hladkou mouku, restuje. Pak přidá rovnou houby a s tím vším jde rovnou do trouby. Omáčka je pak mnohem hustší než ta moje šťáva. Já si maso na houbách v klidu dám i bez lepku a klidně vepřové!

 

Vepřové na houbách s rýží

4 porce

příprava: 2 hodiny

 

Co na vepřové na houbách?

600 g vepřové pleci

2 cibule

řepkový olej

sůl a pepř

drcený kmín

tymián + na ozdobu

200 g čerstvých hub

200 ml smetany na šlehání (33%)

400 g rýže (u nás je to parboiled)

1 lžíce másla na rýži (nemusí být)

 

Jak na to?

  1. Maso nakrájej na větší kousky. Cibuli nasekej nadrobno, orestuj ji na oleji, při nižší teplotě vůbec nebude vadit, když ji budeš za stálého míchání pár minut dusit. Pak přidej maso, osol, opepři a restuj, dokud se nezatáhne.
  2. Pak vmíchej drcený kmín a tymián. Přendej do pekáčku, přiklop a peč v troubě při 180°C na 30 minut. Mezitím nakrájej očištěné houby na menší kousky. Orestuj je na nasucho nebo na trošce oleje dozlatova. Pak je přidej do pekáčku a peč do změknutí masa ještě asi hodinu. Podle potřeby podlévej vodou a promíchej.
  3. Nakonec přidej smetanu, zamíchej a nech ještě krátce prohřát. Rýži připrav podle návodu, já ji krátce orestuju na trošce másla, osolím, zaliju asi 1 cm nad okraj vodou a vařím při nižší teplotě přiklopené do měkka přibližně 20 minut.

Recept na knedlíky (pokud nemáš chuť na rýži) najdeš zde

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *