Nejjednodušší hrnkový makovec s povidly

Také už vás nebaví furt péct? Svěřte to svým puberťákům. Tenhle makový koláč zvládnou levou zadní. Budete ho mít k snídani i ke svačině do školy a do práce.

Můj muž o tomhle makovci říká, že není moc sladký, proto mu chutná. Já si naopak myslím, že je sladký až až, záleží totiž na tom, jaký cukr a jak ochucená povidla tam dáte. Můžete přidat i med a taky místo prášku do pečiva použít prášek na perník. A jasně, že místo oleje můžete dát máslo. Ale to už je práce navíc a už by to nebyl ten nejjednodušší koláč „ever“. Odvážený na hrnky (o objemu 250 ml), na lžíce a vaničku tvarohu…

 

Makovec s tvarohem a povidly

1 plech

příprava: 40 minut

 

Co na makovec?

3 vejce

1 hrnek třtinového cukru

1 vanička plnotučného tvarohu (250 g)

1 hrnek plnotučného mléka

1 hrnek mletého máku

2 vrchovaté lžíce švestkových povidel

2 hrnky polohrubé mouky (může být i mix se špaldovou) + na vysypání plechu

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

½ hrnku oleje (používáme řepkový) + na vymazání plechu

moučkový cukr na posypání (nemusí být)

 

Jak na to?

  1. V robotu nebo ručně vyšlehej vejce s cukrem, tvarohem, mlékem, mákem a povidly. Postupně zpracuj mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchej olej.
  2. Předehřej si troubu na 180°C. Vymaž olejem plech a vysyp ho moukou. Těsto rovnoměrně rozetři. Peč dozlatova, asi 30 minut. Když do koláče zapíchneš špejli nebo párátko, musí být po vytažení suché. Upečený makovec vyndej, nech vychladnout, posyp moučkovým cukrem a nakrájej.

Recept na domácí švestková povidla najdeš zde

 

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *